• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Blommor utanför kyrkan i Saint-Etienne-du-Rouvray i norra Frankrike, efter dådet i tisdags. Foto: TT

Franska medier ifrågasätter sin egen namnpublicering av terrorister

Uppdaterad
Publicerad

Ska man visa bilder och publicera namn på människor som begår terrorhandlingar? Med den frågan brottas nu franska medier, som de senaste två åren har fått bevaka attentat efter attentat på fransk mark.

I Frankrike är man överlag liberal med namn- och bildpublicering av gärningsmän, när deras identitet officiellt har bekräftats av utredare. Efter de senaste dåden, mot en kyrka i Normandie i tisdags och på strandpromenaden i Nice den 14 juli, har dock flera franska medier börjat rannsaka och ifrågasätta sig själva och sitt agerande.

”Sedan uppkomsten av IS terrorism har le Monde flera gånger utvecklat sina rutiner. Vi har särskilt beslutat att inte längre publicera bilder hämtade från IS propagandamaterial. Efter attentatet i Nice kommer vi inte längre att publicera foton på gärningsmännen, för att undvika postum glorifiering. Fler diskussioner kring våra rutiner pågår”, skrev Jérôme Fenoglio, ansvarig utgivare för le Monde, en av Frankrikes största rikstäckande tidningar, i en ledare i onsdags.

Attack i Nice 2016

Ska bli ”extremt försiktiga”

Texten publicerades dagen efter att flera franska tv-kanaler tagit liknande beslut.

Gruppen France Médias Monde, som äger bland andra de internationella radio- och tv-kanalerna RFI och France 24, uppgav på tisdagen att det var slut med foton på terrorister och att man numera skulle vara ”extremt försiktig kring namnpublicering”.

Vill inte jämföra gärningsmän med offer

Nyhetskanalen BFMTV har också beslutat att tiden då man visade bilder på terrorister är förbi.

– Vi vill undvika att sätta dem i rampljuset, med foton som på en kanal som sänder nyheter dygnet runt dessutom återkommer flera gånger om dagen, förklarar BFTMV:s ansvarige utgivare Hervé Béroud för le Monde.

– Vi vill också undvika att jämföra terroristerna med offren, vars bilder vi visar.

Béroud säger att BFMTV fick tillgång till en porträttbild av Adel Kermiche, den identifierade terroristen i kyrkan, redan under tisdagen, men ville avstå från att ”sprida bilden av en leende, snygg ung man, när denne precis har skurit halsen av någon”.

Namn splittrar mer än bild

Varken le Monde eller BFMTV kommer dock att upphöra med namnpublicering av gärningsmännen. Det anses vara en relevant faktauppgift i sammanhanget, när också åklagare François Molins tillkännagav namnet på just Adel Kermiche på tisdagskvällen.

Kanalen Europe 1 håller dock inte med och gick också i tisdags ett steg längre och tillkännagav att man helt kommer att sluta med både namn- och bildpublicering. Där håller man inte med om att uppgiften är relevant.

– Nej, så länge man inte undanhåller något annat ur personporträttet: var kommer de ifrån, vilken miljö rörde de sig i, deras religiösa kopplingar…, säger Europé 1:s ansvarige utgivare Nicolas Escoulan till le Monde.

”Pervers” anonymisering

Å den andra sidan har flera medier valt att fortsätta med en total öppenhet kring namn och bild. Frankrikes största rikstäckande tidningen le Parisien har gått ut med bådadera, liksom public service-boalget France Télévisions.

”Vi har inte inväntat de senaste skeendena för att anta en etisk och ansvarsfull linje i hanteringen av terrorismens hemskheter. Vi har inget alls behov av deklarationer och ställningstaganden för att, så samvetsgrant som möjligt, göra vårt jobb”, skriver France Télévisions informationsansvarige Michel Field i en kommuniké.

Field beskriver anonymisering av terroristerna som ”pervers”.

– Anonyma attentat, av gärningsmän utan namn eller ansikten? Det finns inget bättre för att sprida en konspiratorisk stämning, och främja en social oro där media redan misstänks undanhålla information och vilja tysta sanningen.

Kan spä på konspirationsteorier

Frågan splittrar som synes det franska medielandskapet. Journalister specialiserade på frågor kring extremism och jihadism är dock tveksamma till fördelarna med av att avstå publicering.

– Konspirationsteorierna har redan vind i seglen. Om man döljer foton eller identiteter på förövarna öppnar man slussarna ännu mer, säger Wassim Nasr på France 24, till le Monde.

David Thomson vid RFI menar också att oron för att glorifiera terroristerna är överdriven.

– Hjälteförklarandet görs inom ”jihadosfären”. Dit räknas redan många hjältar som allmänheten inte känner till. Visst spär massmedia på fenomenet, med det pågår inte i huvudsak där, säger Thomson till tidningen Libération.

”Media måste stå över känslor”

I debatten finns också tanken på att medias rapportering kring terrordåd bistår terroristerna i syftet att skrämma upp befolkningen. ”Media är terrorismens syre,” förklarade en fransk antiterror-domare tidigare i veckan.

Rikstidningen Libérations chefredaktör Johan Hufnagel påpekar dock att terrordåd förekommer även i land utan fria medier, och att publiken ofta blir upprörd när etermedier inte rapporterar kring attentat tillräckligt snabbt.

– Media måste stå över känslor och förklara och utreda skeendet, precis som politikerna, sammanfattar Hufnagel utamningen.

*Fotnot: Denna text behandlar synen på namn- och bildpublicering i Frankrike. Den berör inte SVT Nyheters publicistiska beslut i liknande frågor, och frågor kring SVT Nyheters policys ritkas vänligen till ansvarig utgivare, eller SVT:s Tittarservice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet