Foto: SVT

Franska regeringen backar från kritiserad lag

Uppdaterad
Publicerad

Den franska regeringen drar tillbaka det kontroversiella lagförslaget som skulle ha inskränkt möjligheten att publicera bilder på poliser i tjänst. Detta efter stora protester i landet. Förslaget ska nu omarbetas och läggas fram på nytt.

Upprördheten kring lagförslaget har varit stor eftersom det sammanföll med en uppmärksammad händelse förra veckan då fyra poliser brutalt misshandlade en svart musikproducent. Misshandeln filmades och fick stor spridning i sociala medier och är ett exempel på filmning som den nya lagen skulle ha förhindrat.

– Under inga omständigheter vill vi förbjuda någon att filma ordningsmaktens ingripanden, säger Christophe Castaner, gruppledare i regeringspartiet LREM.

Nationalförsamlingen hade godkänt lagen och den var på väg till senaten i ett nästa steg, men nu backar alltså regeringen. Christophe Castaner säger att förslaget kommer att skrivas om helt och hållet och att en ny version kommer att läggas fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.