Foto: Fredrik Persson, TT

Trots avhoppet från politiken – SVT fortsätter sända dokumentärserie om Federley

Uppdaterad
Publicerad

I november blev det känt att en man som stått Fredrick Federley nära tidigare dömts till fängelse för grova brott. Nu kritiserar flera tittare SVT för att de fortsätter sända programmet Bryssel Calling, ett program där Fredrik Federley medverkar.

Programmet Bryssel Calling följer fyra svenska EU-parlamentariker bakom kulisserna i maktens korridorer i EU, och har spelats innan skandalen runt Federley och hans tidigare sambo blev känd.

En av dem är Centerpartiets Fredrik Federley som under fredagen meddelade att han lämnar alla sina politiska uppdrag, efter att han tidigare i november i år sagt att han skulle ta en paus från politiken. Detta efter att det blivit känt att en man som stått honom nära tidigare dömts till fängelse för flera allvarliga brott, bland annat för flera grova våldtäkter mot barn 2014.

SVT: Programmet kommer sändas

Fredrick Federleys tidigare relation med den dömde mannen, samt beskedet att han nu lämnar politiken, är inget som påverkar SVT:s kommande sändningar av programmet Bryssel Calling.

– Vårt program skildrar inte hans privatliv alls, det handlar om hans och de andra medverkande politikernas yrkesutövning. Programmet utspelar sig innan allt detta uppdagades, säger Patrick Bratt.

Enligt Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson har Federley känt till sin närståendes brott under en ”längre tid” och Arthursson säger att förtroendet för Federley är skadat.

Handlar inte om politikernas privatliv

Samtidigt fortsätter programmet Bryssel Calling att berätta en helt annat berättelse, där Federley fortfarande är en framgångsrik EU-parlamentariker. Patrick Bratt understryker att programmet inte handlar om politikernas privatliv utan deras jobb som EU-parlamentariker.

– Den våldtäktsdömde mannen skildras eller nämns inte alls i programmet och vi hade ingen vetskap om honom eller hans brott när vi spelade in, säger programmets projektledare Patrick Bratt.

Dokumentärserien Bryssel Calling går att se på SVT Play här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.