Fredrick Federley lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentariker Fredrick Federley (C) lämnar alla sina politiska uppdrag, avslöjar DT.

– Det går inte att värja sig från det här. Det går ut över min familj och mina anhöriga. Så jag har insett att jag får lov att lämna politiken, säger Fredrick Federley till tidningen.

Sedan den 24 november har Fredrick Federley varit sjukskriven och inte arbetat politiskt. Samtidigt blev det känt att en man som stått Federley nära dömdes till ett långt fängelsestraff 2014 för bland annat flera grova våldtäkter mot barn.

Fredrick Federley och mannen har gått skilda vägar men enligt uppgifter till SVT Nyheter ska Federley ha känt till brotten sedan i alla fall i somras.

På fredagseftermiddagen meddelade Federley i en intervju med DT att han lämnar alla sina politiska uppdrag.

Lööf: Klokt beslut

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterar Fredrick Federleys beslut i ett sms till SVT:

– Det är ett klokt beslut av Fredrick Federley att lämna sina uppdrag för att fullt ut fokusera på sin hälsa. Det som hänt har medfört enorma svårigheter för Fredrick att fortsätta sina nuvarande politiska uppdrag. Det är en personlig tragedi och är oerhört sorgligt.

Exakt när Fredrick Federley avgår från EU-parlamentet är ännu inte klart, men hans ersättare heter troligtvis Emma Wiesner. Federley har varit ett viktigt namn för Centerpartiet i flera år och har bland annat lett partiet i två EU-val.

”Fruktansvärda brott”

I en Intervju med DT förklarar han sitt beslut att lämna alla uppdrag.

– Det finns inget annat sätt att komma vidare. Det går ut över min familj och mina anhöriga. Så jag har insett att jag får lov att lämna mina politiska poster.

DT: Vad säger du om de brott som mannen dömts för?

– Det är fruktansvärda brott. Jag mår fysiskt illa bara av att tänka på det.

I ett inlägg på Facebook, publicerat vid 14-tiden på fredagen, riktar Fredrick Federley udden mot några av sina kritiker:

”De avskyvärda, oförlåtliga och fruktansvärda brott som en person som tidigare stått mig nära har gjort har jag ingen som helst tolerans för. De som försökt måla en annan bild har verkligen ingen aning om vem jag är.” skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.