Programchef Charlotta Friborg om rapporteringen kring Fredrick Federley (C). Foto: Anders Wiklund/TT/SVT

Makthavares rätt till privatliv och mediers uppdrag att rapportera – ett pressetiskt dilemma

Uppdaterad
Publicerad

Jag får många frågor om vår rapportering om Centerns EU-parlamentariker Fredrick Federley. Några undrar varför vi inte berättar mer detaljerat om de brott som hans närstående dömts för. Andra varför vi över huvud taget rapporterar om detta eftersom det inte är Fredrick Federley själv som gjort sig skyldig till brotten.

Politik är en förtroendebransch och därför kan aspekter som rör toppolitikers privata sfär vara försvarliga att publicera. Rapporteringen innebär en svår balansakt där respekten för privatlivet står mot ansvarsutkrävande mot en tung politiker. Fredrick Federley är Centerpartiets vice ordförande, en person med stort inflytande i sitt parti. Men det som ytterligare gör rapporteringen komplicerad är att den cirklar runt en person som är närstående till Fredrick Federley och som inte har uppdrag i offentligheten.

När de första publiceringarna gjordes i andra medier valde vi på SVT Nyheter att vara återhållsamma eftersom vi hade begränsat med egna uppgifter. Det vi visste var att det handlade om allvarliga uppgifter om en person som var närstående till Fredrick Federley. Inga anklagelser riktades ju då mot Fredrick Federley personligen. Vi visste att den närstående dömts för grova sexualbrott mot barn, men vi visste inte så mycket mer än att det handlar om en person som inte har några tunga offentliga eller politiska uppdrag. Vi fokuserade i vår rapportering på den politiska konsekvensen: att Fredrick Federley är sjukskriven och inte kan fullgöra sina uppdrag, en omständighet som har stort allmänintresse. 

Fredrick Federley tar paus från politiken: ”Har fallit i bitar” | SVT Nyheter

Några dagar senare kunde SVT, som första redaktion, berätta att Centerpartiets ledning anser att förtroendet för Fredrick Federley är skadat.  

Förtroendefrågan från Centerpartiet handlar om hur öppen Fredrick Federley varit mot sin partiledning angående den relation han haft till den närstående som dömts. Sexualbrott mot barn är dessutom en typ av brottslighet där partiet valt att profilera sig och kräva hårdare straff. I den kontexten, när uppgifterna om Fredrick Federleys privata sfär, får politiska konsekvenser menar jag att det är rimligt att berätta mer om vad det handlar om, vad som gjort att partiet uttalar sig på detta sätt. 

C: Förtroendet för Fredrick Federley är skadat | SVT Nyheter

Publiceringar av det här slaget är svåra. Hur långt in i ett privatliv är det relevant att gå? Vilket ansvar har en högt uppsatt politiker för närstående? Varför berättar vi inte genast allt vi vet? I det här fallet, när det efter hand visade sig ha tydliga konsekvenser både för ett av Sveriges riksdagspartier och en av deras främsta företrädare, anser jag att våra publiceringar har varit balanserade och försvarbara. Vi var återhållsamma med information i början, men när de politiska konsekvenserna blev tydligare har vi gått längre.  

När jag skriver den här texten har Centerpartiet ännu inte uttalat sig ytterligare om förtroendet för Fredrick Federley. Vi kommer att göra fler publiceringar och avväganden. Det här är en typ av publiceringar som alltid är svåra. Facit finns aldrig i förväg. Med grunden i pressetiska regler och lagstiftning är varje beslut unikt. 

* Vid 14-tiden samma dag som denna blogg publicerades kom beskedet att Fredrick Federley lämnar alla sina politiska uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet