C-toppen om Fredrick Federleys avgång: ”Sorgligt och ledsamt” Foto: Jonas Ekströmer / TT , Tomas Oneborg / SvD / TT

C-toppen om Fredrick Federleys avgång: ”Sorgligt och ledsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets vallokomotiv Fredrick Federley avgår efter avslöjandet om att en närstående är dömd för bland annat flera grova våldtäkter mot barn. Enligt partisekreterare Michael Arthursson blev trycket troligtvis för hårt för den tidigare toppolitikern – men han utesluter inte att Federley i framtiden återvänder till politiken.

Michael Arthursson berättar att han fick beskedet om Fredrick Federleys avgång igår.

– Han har pratat med olika personer men jag fick i alla fall en hint om det, säger han till SVT Nyheter.

Blev du överraskad eller var det ett väntat besked?

– Både och. Vi hade kanske trott att vi skulle kunna ta diskussionen med Fredrik när han blev friskare. Å andra sidan har det varit ett väldigt hårt medialt tryck emot honom så det är inte så konstigt att han tyckte det blev för jobbigt.

Är det förtroendet eller brottets karaktär som är det störa problemet anser du?

– Som vi sagt tidigare är det problematiskt att han har haft en relation med den här dömde personen under en längre tid. Det är det som har skadat förtroendet. Nu ser vi ingen anledning att gå vidare i den diskussionen när han själv väljer att avgå.

”Känns väldigt sorgligt och ledsamt”

Hur känner du personligen inför det som har hänt?

– Det känns väldigt sorgligt och ledsamt på många sätt. Det är inte roligt när en ledande företrädare tvingas dra slutsatsen att han behöver avgå. Det är dämpade känslor.

Lämnar Fredrick Federley politiken för gott nu?

– Det är svårt att säga, han lämnar två väldigt tunga politiska uppdrag och är också i en situation där han inte alls mår bra utan är sjuk och behöver vård. Vad som händer längre fram är väldigt svårt att säga någonting om.

”Har ställts väldigt mycket frågor”

Fredrick Federley har varit ett viktigt namn för Centerpartiet i flera år och har bland annat lett partiet i två EU-val och Michael Arthursson berättar att det internt har ställts ”väldigt många frågor”.

– Det är frågor som har varit obesvarade. Sedan har vi inte kunnat diskutera politik som vanligt. Men framför allt har det här varit tungt för Fredrick Federley själv, hans familj och de runtomkring honom.

Kommer det här påverka Centerpartiet?

– Det vet jag inte men vi kommer gå vidare och driva de frågor som vi tycker är viktiga för Sverige och jag är övertygad om att vi kan komma tillbaka och diskutera mer politik.

Hon ersätter Federley

När Fredrick Federley avgår från EU-parlamentet är ännu inte klart, men hans ersättare heter troligtvis Emma Wiesner.

– Hon fick också den här informationen i dag så det här är nytt för henne. Men om hon vill kommer hon komma in i EU-parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.