Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Islamisten ersatte nazisten och KGB-agenten som filmskurk. Foto: SVT/AP/TT

Fredrik Sahlin: Så har terrorattackerna den 11 september påverkat filmen

Uppdaterad
Publicerad

Attacken på USA har påverkat det amerikanska film- och tv-landskapet fundamentalt – nästan på samma sätt som Vietnamkriget och andra världskriget gjorde det. Och det gäller alla genrer och alla uttryckssätt.

Med risk för att låta lite väl krass kom det här attentatet som manna från himlen för Hollywoods actionmakare, som hade famlat länge efter en ny klassisk skurk som kunde ersätta gamla tiders nazister och KGB-agenter. Man hade harvat runt lite med diverse ondsinta terrorister men plötsligt fanns där en fiende som helt kunde axla Satans mantel: den muslimska terroristen.

Det har gjorts otaliga fiktioner om islamistbekämpning efter 9/11, men mest känd och sevärd är väl ändå tv-serien Homeland – utan 11/9, ingen nervig Carrie Mathison.

Få filmer skildrar attacken

Vi har ändå sett få filmer och serier som skildrar själva attacken, kanske på grund av att det är ett otroligt känslig skeende i USAs nutidhistoria: det är lätt att trampa fel och resultatet blir nästan alltid för höviskt och sentimentalt.

Den politiska dramaserien The looming tower är dock ett bra exempel på det motsatta. Här får vi en väl sammansatt bild av det politiska spelet före, under och efter attacken, det är så klart sett ur ett amerikanskt perspektiv men likväl nyanserat, insatt och spännande.

Michael Moore skapade rabalder

Men mest dramatisk dynamik hittar man annars i dokumentärerna som dels kan använda sig av alla amatörvideos från själva attentatet, dels inte har samma krav på sig att berätta en heroisk historia.

Här finns en hel del intressant att gräva ner sig i, men mest slagfärdig är utan tvekan Michael Moores Fahrenheit 9/11 som kom redan 2004, där Moore drar ner brallorna på amerikansk utrikespolitik och då i synnerhet dåvarande presidenten Bush den yngre.

Det blev mycket rabalder både före och efter premiär, filmen beskylldes för att vara osann (inte helt oväntat, det är ett sårigt ämne som redan då polariserade USA) och nog har Moore en tendens att krydda sina sarkastiska anrättningar, men likväl blev det en Guldpalm i Cannes och globala kritikerhyllningar. Även av undertecknad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

20 år sedan terrordåden

Mer i ämnet