SVT:s kommentator: ”Beklagar att jag fick rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Direkt efter att de två planen flugit in i World Trade Center förutspådde SVT:s Bo Inge Andersson att världen skulle se dramatiska konsekvenser vad gäller terrorbekämpning, säkerhetskontroller och övervakning.

– Jag tror det kommer få våldsamma konsekvenser om det nu är ett attentat som det verkar, sa Bo Inge Andersson bara minuter efter terrordådet 2001.

Numera är Bo Inge Andersson pensionär men han har starka minnen från den 11 september 2001.

– Jag satt på nyhetsredaktionen och såg plötsligt på tv-skärmarna att de la ut en bild på ett höghus och det var eld där. Då tog jag på en skjorta och förberedde mig på en lång arbetsdag.

20 år sedan terrordåden

I nyhetsstudion, kort efter terrordådet, gav han sin analys av vad som troligen skulle ske nu. Jan Hallenberg är utrikespolitiska institutets expert på USA:s utrikes-och säkerhetspolitik. Han ger Bo Inge Andersson helt rätt.

– Mycket bra. Som jag kan bedöma stämmer alltihop, säger han.

Skärpt säkerhet och krig och terrordåd världen över

Hallenberg förklarar att det innan terrordåden i princip inte var några säkerhetskontroller när han flög i USA på 90-talet. Men att terrordåden den 11 september utlöste en våg av skärpt säkerhet världen över.

– USA i första hand men även i Europa ville man undvika attacker och byggde upp säkerhetskontroller man inte kunde föreställa sig 25 år sedan, säger han.

Som en reaktion på terrordådet inledde USA en operation i Afghanistan den 7 oktober 2001. Även Irakkriget som inleddes 2003 beskriver Jan Hallenberg som en följd av attacken 2001.

– Det har varit en period av många terrordåd och krig med hundratusentals dödsoffer som följd, säger Jan Hallenberg.

Han tror nu att de många åren av krig kommer innebära att USA framöver inte kommer vara inblandade i större militära expeditioner där de skickar stora mängder soldater till andra länder.

– Det har kostat för mycket. Dels i pengar men även dödade och skadade människor.

Hör Bo Inge Andersson obehagligt korrekta analys – och hur han idag ser på den och omvärlden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

20 år sedan terrordåden

Mer i ämnet