George W Bush: Hoten växer även inom våra gränser

Uppdaterad
Publicerad

På årsdagen för terrordåden i USA 2001 talade George W. Bush under en ceremoni i Shanksville i Pennsylvania. Expresidenten uttryckte sorg över offren, men också stolthet över hur landet enades efter attacken.

– När vi sörjde såg jag miljoner människor räcka ut handen till sina grannar. Det är det USA jag såg, sade Bush i sitt tal.

Att Bush, som var president vid tiden för dåden, talade från Shanksville är ingen slump. Den 11 september 2001 kraschade planet som kommit att kallas ”Flight 93” på ett tomt fält utanför staden, efter att passagerare och besättning övermannat planets kapare.

I sitt tal sa Bush att passagerarna och besättningen på Flight 93 måste minnas, även om många brottas med sorgen än i dag.

20 år sedan terrordåden

– Vi lärde oss att amerikaner är sårbara, men inte sköra. Vi lärde oss att de besitter en styrka som överlever det värsta livet kan ge. Vi lärde oss att mod är vanligare än vi tidigare kunde föreställa oss, sade han.

Bush betonade också att hoten mot USA som land fortfarande finns kvar, men också att extremismen inte bara gror utanför landets gränser.

– De säkerhetsåtgärder som blivit del av våra liv ger oss trygghet, men påminner oss också om vår sårbarhet. Vi har sett allt starkare bevis för att de faror som hotar vårt land inte bara kommer över våra gränser, utan också växer inom landet, sade Bush.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

20 år sedan terrordåden

Mer i ämnet