Frej Larsson 2016. Foto: Maja Suslin/TT

Frej Larsson åtalas för hot mot tjänsteman

Uppdaterad
Publicerad

I våras laddade artisten Frej Larsson upp en låt med titeln ”Då ska hon skjutas”. Tilltaget tolkades som hot mot en polis och nu åtalas artisten för hot mot tjänsteman.

Frej Larssons advokat Viktor Banke bekräftar för Kulturnyheterna att Larsson kommer att åtalas, något som Vice Sverige var först med att rapportera om.

I januari i år lade Frej Larsson upp en bild på Instagram föreställande en guldfisk som ”ska filéas på Valborg”. Fisken hade getts samma namn som en polis som även nämns vid namn i en låt som artisten lagt upp på Spotify.

Polisen var med under ett tillslag mot Södra teatern i Stockholm där Frej Larsson arrangerade klubb och där flertalet personer omhändertogs efter misstanke om droginnehav.

”Framkallar allvarlig fruktan”

I stämningsansökan från åklagarmyndigheten i Stockholm står det att gärningen begicks med uppsåt och polisen yrkar på ett skadestånd på 5000 kronor.

”Frej Larsson har skrivit en musiklåt med tillhörande text och sett till att musiklåten lagts upp på Spotify. Texten innefattar hot om brottslig gärning på ett sätt som hos [polisens namn] varit ägnat att framkalla allvarlig fruktan”, står det i ansökan.

Greps i februari

I februari greps Frej Larsson i sin lägenhet och frihetsberövades. Hans dator beslagtogs och enligt vad artisten själv tidigare berättat blev han av med musik och annat material som förvarades på datorn när han väl fick tillbaka den.

– Frej är misstänkt för olaga hot och hot mot tjänsteman. Det är vår bestämda uppfattning att ingripandet som sådant, att frihetsberöva honom och beslagta datorn känns oproportionerligt. De uttryck han använder är en del av hans konstnärliga uttryck, sade Viktor Banke till Kulturnyheterna i samband med artistens gripande i februari.

Frej Larsson har tidigare åtalats tillsammans med kollegan Simon Gärdenfors för att ha svartbyggt en gayklubb på rysk mark på Åland.

Kulturnyheterna har sökt kammaråklagare Zilla Hirsch och Frej Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.