Frej Larsson på Bråvalla 2016. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Frej Larsson friad av Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Frej Larsson frias i högsta instans efter att tidigare ha dömts för hot mot tjänsteman.

Frej Larsson dömdes den 23 oktober 2019 till dagsböter och villkorlig dom för hot mot tjänsteman av hovrätten. Larsson hade skrivit en låt riktad mot en polis som han haft en tidigare konflikt med. Låten har titeln ”Då ska hon skjutas”.

Larsson friades av tingsrätten, dömdes av hovrätten, men nu skriver HD att hovrättens dom ska ändras:

”Omständigheterna är sammantagna inte sådana att låten i den form och i det sammanhang som den framförs måste ses som ett allvarligt menat hot om våld”, skriver HD i sitt utlåtande.

Tar hänsyn till genren

Högsta domstolen tar också hänsyn till att Frej Larsson som rappare kan ta ut svängarna i sina låttexter.

”Dessa uttryck kan emellertid också i sammanhanget ses som sådana mångtydiga metaforer och retoriska överdrifter som inte sällan förekommer inom den genre som FL är verksam i och som ger uttryck för en provokativ och gränsöverskridande musikstil”, skriver HD.

Två av justitieråden var skiljaktiga och menade att Frej Larsson borde ha dömts.

Bakgrund

Grunden till låten, och även tidigare ett Instagraminlägg som behandlades i tingsrätten, var en fest på Södermalm i Stockholm.

Polisen tillkallades och beslagtog bland annat kokain, cannabis och ketamin. Festen hölls av bland andra Frej Larsson och polisen uttalade sig senare för lokaltidningen Stockholm Direkt och sa att festlokalen ”inte borde boka sådana här spelningar”.

Frej Larsson ansåg att det inte är polisens sak att uttala sig om vilka artister och konstnärer som bör bokas av festlokaler och krogar och började lägga upp bilder på guldfiskar som döpts efter polisen på Instagram och skrev en låt där orden ”då ska du skjutas” förekommer.

Eftersom domen behandlats av HD kommer den att bli prejudicerande – hör juristen Ängla Eklund förklara i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.