Foto: TT

Pressarkivet släpps online – Fri tillgång till 400 år av nyheter

Uppdaterad
Publicerad

För den som har tröttnat på dagsaktuella nyheter finns nu ett annat alternativ. På grund av ett tillfälligt avtal mellan Kungliga biblioteket och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access kan vem som helst få tillgång till tjänsten Svenska dagstidningar, som samlar nästan 400 år av nyhetsrapportering digitalt.

I vanliga fall är bara det allra äldsta materialet fritt att ta del av hemifrån, på grund av upphovsrätt, och den som har velat läsa material från senare än 1904 har behövt besöka ett bibliotek som har anslutit sig till tjänsten.

Men på grund av den rådande smittspridningen är det svårt att ta sig till ett bibliotek. Därför har de båda parterna kommit överens om avtalet. Till att börja med är det fri tillgång till Svenska dagstidningar i april månad.

Svenska dagstidningar innehåller drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad har digitaliserats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.