Fria teatergrupper på krigsstigen

Publicerad
I Stockholm idag sänktes verksamhetsstödet till många av de fria teatergrupperna. Flera regissörer och skådespelare gav sig ut för att demonstrera och tillsammans uppvakta Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt.

Orsaken till protesten är att verksamhetsstödet till de fria teatergrupperna sänkts. Istället har man infört ett bonussystem för kulturverksamheter. En slags morot för de teatrar som lyckas öka sina biljettintäkter, fixa sponsring och EU-pengar.

Det är ett system som inte passar alla grupper menar Frida Röhl, konstnärlig ledare på Teater Tribunalen.
– Den fria teatern gör risktagande repertoarer. Ibland misslyckas man, säger Frida Röhl till Kulturnyheterna och fortsätter:
– Bonussystemet går ut på att när du lyckas får du pengar. Det är konstnärerna själva som får ta risken.

Teater Tribunalen förlorar ungefär 30.000 kronor i förhandsstöd från och med januari 2010. En grupp som redan går på knäna, menar de själva, och samlade andra drabbade teatergrupper på en snöig gata för att försöka påverka dagens beslut med en apell.

Men Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) lät sig inte bevekas.
– Varje grupp borde kunna spela en eller två föreställningar till om man tycker det är svårt att få ihop det, säger hon till Kulturnyheterna.

Protesten var dock förgäves och beslutet om det nya systemet klubbades igenom någon halvtimme senare.

Sofia Benholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer