Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholm stad vill bygga en arena till Eurovision 2024. Foto: Jessica Gow/TT

Fyra städer som slåss om Eurovision Song Contest 2024

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm vill bygga en helt ny arena och göteborgarna tycker att det är deras tur. Malmö håller i plånboken och Örnsköldsvik kallar sin ansökan för ”hemkomsten”.

Stockholm

I Stockholms stads ansökan om att stå värd för ESC framgår det att man vill bygga en ny tillfällig arena i Frihamnen för ändamålet. Enligt dokument som Dagens Nyheter har tagit del av ska den nya arenan rymma 11 180 till 14 700 personer. Vad den nya arenan skulle kosta är däremot inte känt.

Precis som när staden arrangerade ESC 2016 så vill man även förlägga Eurovision village till Kungsträdgården samt arrangera en Euroclub för att ”gynna stadens nattlivsaktörer”.

Örnsköldsvik

Om SVT:s val faller på Örnsköldsvik blir det i så fall stadens första ESC-erfarenhet. Staden har den moderna Hägglunds arena som trumfkort, och vill även låta de långväga gästerna bo på kryssningsfartyg i hamnen.

Staden lyfter även fram musik- och producentutbildningen Musikmakarna.

– I årets Melodifestival hade 11 av 28 bidrag koppling dit. Därför kallar vi vår ansökan för ”hemkomsten”, har näringslivschef Peter Selemark tidigare sagt till Expressen.

Malmö

Malmö har fått arrangera ESC två gånger: 1992 på Isstadion och 2013 på Malmö arena. Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Stad, Katrin Stjenfeldt Jammeh (S), har tidigare sagt till SVT att en fördel med staden som värd är att man visat under tidigare värdskap att det går att både skapa en bra fest och hålla kostnaderna nere.

– Vi kan nog göra ett arrangemang till lägre kostnader än vad man kan på många andra ställen, sade hon.

Göteborg

Göteborg arrangerade ESC 1985 i Scandinavium. Inför nästa års tävling finns frågetecken kring huruvida arenan klarar av att bära upp ESC:s enorma ljusrigg, men enligt arenabolaget Got Event är det, efter vissa justeringar, möjligt.

Dessutom anser många att staden står på tur:

– Jag tycker att vi gjorde den bästa Eurovision 1985 när Lill Lindfors tappade kjolen. Det finns de som säger att det borde vara vår tur, men det måste vara det av konkurrenskraft, säger Göteborg & Co:s vice vd Magnus Hallberg till Expressen.

Fakta: Eurovision Song Contest i Sverige

1975: Stockholm, Stockholmsmässan. Programledare: Karin Falck.

1985: Göteborg, Scandinavium. Programledare: Lill Lindfors.

1992: Malmö, Malmö Isstadion. Programledare: Lydia Capolicchio och Harald Treuriger.

2000: Stockholm, Globen. Programledare: Kattis Ahlström och Anders Lundin.

2013: Malmö, Malmö arena. Prograledare: Petra Mede.

2016: Stockholm, Globen (nuvarande Avicii Arena). Programledare: Petra Mede och Måns Zelmerlöw.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.