Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inget tyder på att fler deltagare söker blonda personer”, enligt SVT Göteborgs programchef.

”Gift vid första ögonkastet” får kritik – för vitt och homogent

Uppdaterad
Publicerad

”Gift vid första ögonkastet” presenterade nyligen de nya deltagarna och nu får programmet kritik på sociala medier för att ha en för vit casting – i år igen. Den tidigare castaren Anitha Clemence tycker att SVT inte lever upp till sitt uppdrag.

Den 10 april har säsong nio av ”Gift vid första ögonkastet” premiär. Tidigare i veckan presenterades deltagarna och i sociala medier har flera personer noterat att alla deltagarna, liksom under många tidigare säsonger, är vita. En som är kritisk är Anitha Clemence, som har podden ”Lillelördag” och har en bakgrund som castare för realityserier.

– SVT har väl som uppdrag att hitta ett tvärsnitt och representera alla delar av landet, det har man ju verkligen inte lyckats med, säger hon.

”Medvetna om problemet”

Christina Hill är programchef för SVT Göteborg och säger att man är medveten om problemet.

– Både vi på SVT och producenterna på Baluba har gjort väldigt mycket. Vi har använt söktrailers i andra kanaler och flöden än vi brukar och vi har haft ambassadörer ute i olika områden. Vissa säsonger lyckas vi bättre än andra, men vi är medvetna om problemet.

Anitha Clemence säger att om man bara får en sorts sökande så är det castarens jobb att leta reda på andra typer av personer för att råda bot på homogeniteten. SVT å sin sida menar att det är svårt att leta utanför sökpoolen just när det gäller att ingå äktenskap, för att insatserna är så höga.

Letar efter någon som är lik en själv

Anitha Clemence tycker ändå att produktionen borde kunna pusha deltagarna att leta efter något nytt.

– Jag antar att deltagarna skriver i sin ansökan vad de letar efter. Om de bara letar efter en vit, strömlinjeformad person som är precis som dem, är det rätt skrämmande.

– Inget tyder på att fler deltagare söker blonda personer till exempel, däremot kan det ju vara så att man söker någon som är lik en själv. Och det kan ju bli ett problem i det här fallet, säger Christina Hill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.