Fredrik Sahlin, filmkritiker i Kulturnyheterna. Foto: Don Titelman/SVT.

”Giganternas kamp” under filmåret 2014

Uppdaterad
Publicerad

Många av Sveriges största regissörer gjorde film under det gångna året, vilket får SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin att ge det högt betyg.

Alla Guldbaggar för år 2014 har nu delats ut. Med facit i hand är Fredrik Sahlin nöjd med de filmer som producerats.

– Svensk film handlar inte om trender, utan om vilka som råkar komma ut med film ett visst år. I år var det lite av giganternas kamp, så mycket bra kom ut. Nästa år hoppas jag på lite nyare och mindre förmågor.

Guldbaggen 2015

Stark trio

Guldbaggekvällens största slam? Att Ruben Östlund vann alla tre största kategorier över Roy Andersson, tycker Sahlin. Östlunds ”Turist” kammade bland annat hem de prestigefyllda guldbaggarna för Bästa film, Bästa manus och Bästa regi.

– Men det är ändå märkligt att Johannes Bah Kuhnke inte vann Bästa manliga huvudroll också. Kan det kanske ha varit en kompensation, för att ”Turist” fick så många andra priser?

Hoppas på nytt system

I framtiden hoppas Sahlin bland annat på att automatstödet ska börja fördelas annorlunda.

– Det här låter lite kultursnobbigt, men det går för mycket pengar till för simpel film faktiskt. Automatstödet ger åtskilliga miljoner av skattepengarna till biopublikens favoriter. Det är absolut ingenting fel med sådana filmer, men de bör inte få så mycket av filmstödet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen 2015

Mer i ämnet