Trots glädjerop återstår många frågor om det nya kulturstödet. Foto: TT

Glädjerop bland kulturbranschen om nya stödet – men frågetecken kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om ytterligare krisstöd till kulturen tas emot med tacksamhet av kultur- och nöjesbranschen. Men ännu återstår en del frågetecken att räta ut.

På skärtorsdags morgon meddelade regeringen att de kommer skjuta till med ytterligare 1,3 miljarder kronor i kris- och stimulansstöd till kulturbranschen. Någonting som tas emot med glädje av landets kulturidkare. Men många frågor återstår att besvara. Framför allt vet man ännu inget om hur stödet kommer utformas.

”Vi är tacksamma för alla stöd som riktas mot den hårt drabbade evenemangsnäringen, men utformningen av själva stödet är oerhört viktigt för träffsäkerheten. Den vet vi fortfarande ingenting om så vi vågar ännu inte hoppas för mycket. Vi är besvikna att detta beslut skiljer sig från det förslag om garantistöd som tidigare lagts fram, där juni månad även var medräknad”, skriver en representant från Live Nation till Kulturnyheterna.

”Upprymd av glädje”

Skansen är en av de statligt finansierade kulturinstitutioner som särskilt uppmärksammas av regeringen med ett sammanlagt bidrag om 125 miljoner kronor. John Brattmyhr konstaterar att stödet är välbehövligt med tanke på att friluftsmuseet i år räknar med ungefär 700 000 gäster – vilket är ungefär 40 procent av normal volym.

– Jag är naturligtvis upprymd av glädje. Vi vet ännu inte hur mycket stöd vi får, men det är verkligen härligt att bli uppmärksammade i denna svåra tid, säger John Brattmyhr, vd för Skansen.

Finns frågetecken

Joppe Pihlgren, verksamhetschef på Svensk Live, välkomnar nyheten om ett evenemangsstöd på tre miljarder kronor. Men än så länge finns flera frågetecken kring hur stödet ska se ut, tycker han.

– Det har till exempel varit diskussioner om att man ska vara godkänd av Folkhälsomyndigheten. Det behöver vara effektivt och enkelt för att vara funktionellt, säger han.

Siktet för många aktörer har tidigare varit inställt på sommaren 2021. Men det alltjämt osäkra smittläget har tvingat flera stora evenemang att ställa in i sommar, och för livebranschen ser det mörkt ut.

– Senaste ansökningsomgången till Kulturrådet var söktrycket 3,1 miljarder och det finns 620 miljoner i kassan. Därför är det väldigt välkommet med att den fylls på nu. Det har varit så under hela pandemin, att alla hoppas och tror att den går över och så blir den lite längre än vad man trodde, säger Joppe Pihlgren.

Lever hellre på förtjänta biljettintäkter

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, framhåller att det ännu är oklart hur mycket av pengarna som går till Svenska filminstitutet för vidare fördelning till biobranschen.

– Ska man vara riktigt ärlig skulle vi hellre leva på ärligt förtjänta biljettintäkter än på fortsatta bidrag. Och det vi i branschen fortfarande är frågande inför är varför det är så viktigt att hålla restriktionerna så hårda mot oss. Vi famlar efter en förklaring till varför det är okej att gå 500 på ett gym men bara 8 på bio, säger Peter Fornstam och fortsätter:

– Vi är tacksamma att vi får den här draghjälpen för den behövs eftersom hålen bara blir större, men med en rimlig förklaring skulle det här offret på altaret vara lättare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.