Tillsammans en sista gång på den tunga Öresundsbron. Ikväll tar vi farväl av kriminalpoliserna Henrik Sabroe och Saga Norén. Foto: Karl Nordlund /SVT

Glöm inte västen, Saga! Allt du behöver veta inför sista avsnittet av Bron

Uppdaterad
Publicerad

Nu visas det sista avsnittet av kriminaldramat Bron. I och med det avslutas Sveriges största kriminalserie någonsin. Kulturnyheterna guidar till dramats återstående lösa trådar.

Den här texten är baserad på de sju första avsnitten av den fjärde säsongen av Bron.

Det har varit fasligt mycket prat om att Saga inte får bli skjuten.

”Ha en skottsäker väst på dig”, hojtar polischefen olycksbådande innan hon stiger in i hissen. Jinxa henne inte, vill man ropa. Vi vet ju att seriemördaren hon jagar har avverkat sex av sju sätt att avrätta på. Skjutning är den enda metoden som återstår.

Och ingen som någonsin blivit påmind om att bära skottsäker väst på film har inte blivit skjuten.

Sagas förvandling

Så vi får hoppas att hon är försiktig, för vi vill ju se hur det slutar.

Om den förra säsongen innebar en uppgörelse med Saga Noréns förflutna handlar den fjärde och avslutande mer om vem hon är i dag – ett pussel som hon storögt och tålmodigt lagt i terapisoffan, och som redan fått henne att bryta mot sitt älskade regelverk (när hon begravde Hans huvud, eftersom det kändes rätt trots att det inte var det).

Frågan är på vilket sätt detta påverkar det sista avsnittet.

Ska vi ta och se över spelplanen?

Saga gjorde abort för att hon skulle kunna vara med Henrik – hon kan inte leva tillsammans med barn, säger hon. Henrik å sin sida vill inte längre vara med henne eftersom hon förstörde hans chans att få en ny familj.

Trots det anar vi en möjlig återförening mellan Henrik och Saga, efter att hon spårat upp hans dotter Astrid. Men kanske inte som kärlekspar.

”Saga är min bästa vän”, konstaterar Henrik, och ser ut att mena det.

Temat är familj

Faktum är att hela säsongen har handlat om föräldrar och barn. Kanske är det seriens skapare Hans Rosenfeldt och Camilla Ahlgrens sätt att försonas med att de måste ta död på sin egen skapelse. Ett födelsekalas där familjen äter upp en tårta formad som en bebis kan ses som ett övertydligt exempel.

Men vid sidan om sådan metahumor finns här en rad variationer på temat familj: den mjuka psykopaten som stulit någon annans döttrar, den kompromisslösa mamman som vill hämnas det onödiga mordet på hennes son, sonen som drivits till missbruk efter pappans död, familjen som flyr från en misshandlande man och far.

Kanske slutar allt med att Saga kan tänka sig leva med Henrik trots allt? Astrid är trots allt inget barn.

Jakten på mördarens identitet

De misstänkta har kunnat avskrivas en efter en under säsongen. Efter det förra avsnittet riktas de nu istället mot den strama assistenten Susanne Winter, även om vi inte har någon aning om varför.

Bron har också i tidigare säsonger avslöjat mördaren i det näst sista avsnittet för att bjuda på en twist i det sista.

De två hemlösa flickorna som Henrik tagit hand om är de enda som vet/misstänker att Susanne är mördaren, och de är nu på fri fot. Återstår att se om de tänker lägga benen på ryggen eller hjälpa Henrik och Saga att lösa fallet.

Det sista avsnittet av Bron sänds i SVT1 klockan 21:00, men finns redan nu att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.