Foto: SVT

Go'kvälls boktips tillbaka i vår

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att stryka bokrecensionerna i SVT:s program Go'kväll har rört upp stark kritik under de senaste dagarna. Nu bekräftar programmets ansvarig utgivare, Bengt Strömbro, att boktipsen kommer tillbaka i rutan senast januari.

Beskedet att SVT:s program Go'kväll stryker sina bokrecensioner med recensenten Ingalill Mosander, som varje vecka har gett boktips till programmets drygt 800 000 tittare, har rört upp skarp kritik. Nu bekräftar programmets ansvarige utgivare att boktipsen återkommer nästa säsong.

– Boktipsen kommer tillbaka senast i januari, säger Bengt Strömbro.

Att det här beskedet kommer nu , är det på grund av den kritik som har riktats mot Go'kväll?

– Nej det har varit tanken hela tiden.

Men om det varit tanken hela tiden, varför har ni inte gått ut med det?

– Det är en bra fråga. Jag har önskat försäkra mig om att det jag påstår stämmer överens med Go'kväll redaktionens planering.

Starka reaktioner

Efter beskedet om att bokrecensionerna skulle utebli från programmet har reaktionerna varit starka. Många tittare har hört av sig till SVT:s tittarservice och en rad kulturjournalister, kulturedaktörer och förläggare har riktat kritik. Bengt Strömbro säger till Kulturnyheterna att även om kritiken varit tuff, så visar också engagemanget på den betydelse litteraturbevakningen i programmet har.

– Den kvalificerade litteraturbevakningen har varit ett signum för Go'kväll hos publiken, och det är vi väldigt stolta över. Även om det är tufft att få kritik så är det samtidigt ett kvitto som bekräftar det vi alltid vetat. Att lästipsen är en viktig del för Gokväll, och vi har heller aldrig påstått något annat, säger Bengt Strömbro.

Hur är er relation med Ingalill Mosander efter det som hänt?

– Jag och redaktionen är genuint ledsna över att vår relation med Ingalill är skadad. Vi hyser inget annat än djupaste respekt och tacksamhet för allt det hon har gjort för Go'kväll och våra tittare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.