Akademiledamoten Göran Malmqvist Foto: Anders Wiklund/TT

Göran Malmqvist: Hovet och Nobelstiftelsen kräver Frostensons utträde

Uppdaterad
Publicerad

Igår publicerades uppgifter om att såväl Nobelstiftelsen som hovet skulle ställa sig bakom avhopparnas krav på att Katarina Frostenson lämnar sin stol i Svenska Akademien. Hovet förnekar kravet, men akademiledamoten Göran Malmqvist säger att både hovet och Nobelstiftelsen kräver Frostensons utträde.

Jesús Alcalá skriver i en debattartikel i Kristianstadsbladet att både Nobelstiftelsen och Hovet ställer kravet att Katarina Frostenson ska utträda? 

– Det är riktigt ja, säger ledamoten Göran Malmqvist till Kulturnyheterna.

Krisen i Svenska Akademien

Vad tänker du om kravet? 

– Jag tänker ingenting. Jag har nu i månader blivit uppringd av mediefolk som frågar det ena och det andra och jag har bestämt mig för att inte svara.  

Jag förstår det, men du bekräftar i alla fall att hovet och Nobelstiftelsen kräver Frostensons utträde? 

– Ja det är så, det är så.

Hovet dementerar

När Kulturnyheterna igår ringde hovets informationschef Margareta Thorgren vid två tillfällen förnekade hon att hovet skulle ställa villkor eller krav på Akademien. Vid det tredje samtalet till hovet, då till riksmarskalken Fredrik Wersäll, dementeras uppgifterna ännu en gång.  

– Det är verklighetsfrämmande för hovet och Kungen att ställa villkor i något avseende, sa riksmarskalken.

Men nekar dispens från stadgarna

I slutet av samtalet framgår dock att det inte är aktuellt för Svenska Akademien att söka om dispens hos kungen. För att kunna välja in nya ledamöter behöver tolv ledamöter delta i invalen, vilket är omöjligt då Espmark, Englund och Danius enligt uppgift vägrar delta så länge Frostenson sitter kvar. Därmed har Akademien inte tillräckligt många ledamöters röster för att göra inval i dagsläget.

– Eftersom det finns tolv ledamöter i Svenska Akademien så är det rimligt att man gör ansträngningar för att leva upp till stadgarna innan man går till hovet och begär dispens, sa Fredrik Wersäll under onsdagen.

Gör det verkligen det? De kan inte göra inval eftersom tre ledamöter kräver att en annan ledamot ska utträda... så det finns ingen möjlighet för inval som det ser ut nu?  

– Det noterar vi naturligtvis med stort allvar och bekymmer men det är i grunden inte kungens sak att lösa den knuten utan det är en intern fråga för Akademien.

Källa: Hovet tar parti

I praktiken innebär detta att hovet tvingar Svenska Akademien att gå med på avhopparnas krav, menar en källa till Kulturnyheterna. 

– Om hovet förhållit sig neutralt hade de gett dispens och låtit Akademien välja in nya ledamöter. Av Akademiens stadgekommentar som hovet själv godkänt framgår tydligt att man inte ska kunna använda sin röst för att blockera beslutsmässighet, som vissa ledamöter nu gör– i sådana fall ska hovet ge dispens.

Lars Heikensten, VD för Nobelstiftelsen, vill för Kulturnyheterna varken bekräfta eller dementera om stiftelsen ställer några enskilda krav på utträden från Akademien.

Kulturnyheterna söker Katarina Frostenson.

Ur Akademiens stadgekommentar:

”I det särpräglade fallet att flera ledamöter skulle varaktigt bli oförmögna att delta eller i strid med § 37 undandra sig att delta trots kallelse till valförrättning, så att beslutsmässighet inte kan uppnås, kan fråga om dispens väckas. Att beslutsmässighet skulle kunna blockeras genom sådana förhållanden kan inte antas ha varit avsett av Stiftaren. 16 Historiska förhållanden föranleder slutsatsen att Akademiens Beskyddare kan utfärda en dispens från beslutsmässighetsregeln, så att inval kan förrättas i fall som nu avses.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet