Katarina Frostenson Foto: Lars Pehrson/SvD/TT & Anders Wiklund/ TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Möjlig omröstning om Katarina Frostensons framtid i Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna kan de kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien komma att genomföra en omröstning om hur de ser på Katarina Frostensons fortsatta ledamotskap. Det är möjligt att omröstningen sker redan under torsdagens möte.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat ökar nu pressen på att Kulturprofilens hustru, Katarina Frostenson permanent ska utträda ur Akademien. De tre avhopparna Kjell Espmark, Sara Danius och Peter Englund har ställt det som krav för att de ska komma tillbaka och delta i inval för att fylla Akademiens nu fyra tomma stolar.

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna kommer Akademien inom en snar framtid att rösta om hur de ser på Katarina Frostensons framtid, och att en sådan omröstning kan komma att ske redan vid morgondagens torsdagsmöte.

Och Dagens Nyheter skriver att de också erfar att det inte handlar om en formell omröstning om uteslutning, utan om att man ska försöka finna en uppgörelse där Katarina Frostenson självmant begär utträde. Vidare skriver DN att om ledamöterna lyckas komma överens gällande Katarina Frostenson är målet att välja in två nya ledamöter, en jurist samt en författare eller litteraturvetare.

Enligt Akademiens stadgar måste tolv ledamöter delta när nya ledamöter väljs in. Om det är omöjligt kan dock kungen ge dispens från regeln. Under onsdagen uppgav dock hovet till Kulturnyheterna att en sådan dispens inte är aktuell. Därmed hamnar akademien i en låst situation eftersom de varken kan göra nya inval eller söka dispens.

Kulturnyheterna söker Katarina Frostenson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer