Riksmarskalken Fredrik Wersäll (t.h) Foto: TT

Hovet: Kungen lägger sig inte i

Publicerad

Tolv ledamöter måste delta när Akademien väljer in nya ledamöter, det slår akademins stadgar fast. Om det är omöjligt kan dock kungen ge dispens från regeln. Hovet uppger nu att dispens inte är aktuellt.

– Eftersom det finns tolv ledamöter i Svenska Akademien så är det rimligt att man gör ansträngningar för att leva upp till stadgarna innan man går till hovet och begär dispens, säger riksmarskalken Fredrik Wersäll till Kulturnyheterna. 

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat uppger källor att de tre avhopparna Kjell Espmark, Sara Danius, och Peter Englund kräver att Kulturprofilens hustru Katarina Frostenson ska utträda ur Akademien. Detta för att de ska hjälpa till att fylla Akademiens många tomma stolar.

Hovet bekräftar dilemmat för Kulturnyheterna: 

– Ja, jag uppfattar utifrån vad ständiga sekreteraren informerat hovet om, att det har funnits villkor som vissa ledamöter har ställt för att delta i olika invalssituationer, säger Fredrik Wersäll.

Ingen dispens i sikte 

Utifrån Svenska Akademiens nya stadgekommentar framgår att det finns en möjlig lösning på låsningen som uppstått: att kungen ger institutionen dispens så att inval kan göras trots att endast tio aktiva ledamöter återstår. Men det är alltså inte aktuellt. 

Det finns en möjlighet att ansöka om dispens hos kungen men du menar att kungen inte medger dispens? 

– Frågan är delvis teoretisk för det har inte kommit någon formell ansökan från Akademien, säger Fredrik Wersäll och utvecklar: 

– Historiskt har det förekommit ett par gånger att kungen gett dispens, men då har det helt enkelt inte funnits tillräckligt antal ledamöter att tillgå, och då är det naturligt att kungen går med på att godkänna inval trots att inte rätt antal varit med och beslutat, men en sådan situation finns inte idag, eftersom det finns tillräckligt antal ledamöter. 

Gör det verkligen det? De kan inte göra inval eftersom tre ledamöter kräver att en annan ledamot ska utträda... så det finns ingen möjlighet för inval som det ser ut nu? 

– Det noterar vi naturligtvis med stort allvar och bekymmer men det är i grunden inte kungens sak att lösa den knuten utan det är en intern fråga för Akademien. 

Hovet betonar att Kungen inte lägger sig i Svenska Akademiens interna arbete och inte ställer några krav på vilka ledamöter som ska ingå i institutionen. 

Kulturnyheterna söker Kjell Espmark, Sara Danius, Peter Englund och Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.

Akademiens stadgar om inval

Frågan om hur Svenska Akademien ska fylla sina tomma stolar har varit på tapeten sedan sju ledamöter lämnade institutionen våren 2018. Klas Östergren, Sara Stridsberg och Lotta Lotass lämnade arbetet permanent. Peter Englund, Kjell Espmark, Sara Danius och Katarina Frostenson har inte utträtt officiellt men deltar inte i institutionens arbete på obestämd tid.  

Endast 10 aktiva ledamöter återstår alltså. För att kunna välja in nya ledamöter på de många tomma stolarna, behöver tolv ledamöter närvara vid omröstningen enligt Svenska Akademiens stadgar som stiftades av Gustav III år 1786, och som institutionen följer närmast ortodoxt.  

Svenska Akademien har med hjälp av en jurist tagit fram en ny stadgekommentar som offentliggjordes 11/9-2018. Den slår fast att:

“Val av ny ledamot kan ske endast om tolv ledamöter deltar i omröstningen. Ledamot som inte kan närvara kan istället delta genom ingivande av sluten röstsedel, varvid ballotering enligt § 13 företas med deltagande av dem som är fysiskt närvarande.” 

Men att:  

“I det särpräglade fallet att flera ledamöter skulle varaktigt bli oförmögna att delta eller i strid med § 37 undandra sig att delta trots kallelse till valförrättning, så att beslutsmässighet inte kan uppnås, kan fråga om dispens väckas. Att beslutsmässighet skulle kunna blockeras genom sådana förhållanden kan inte antas ha varit avsett av Stiftaren. 16 Historiska förhållanden föranleder slutsatsen att Akademiens Beskyddare kan utfärda en dispens från beslutsmässighetsregeln, så att inval kan förrättas i fall som nu avses.” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.