Nobelstiftelsens verkställande direktör Lars Heikensten Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Nobelstiftelsens VD varken dementerar eller bekräftar krav om Frostensons utträde

Uppdaterad
Publicerad

Akademiledamoten Göran Malmqvist menar att såväl hovet som Nobelstiftelsen kräver Frostensons utträde. Nobelstiftelsens VD vill inte kommentera detta. Men Kulturnyheterna fick uppgifter om Nobelstiftelsens krav redan förra veckan, och intervjuade Lars Heikensten som då varken ville bekräfta eller dementera kravet.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund har ställt villkoret att för att de ska hjälpa till med inval av nya ledamöter så vill de att Katarina Frostenson utträder. Och Nobelstiftelsen står bakom det här kravet. Så jag skulle gärna höra din kommentar, varför tycker ni att det är viktigt? 

– Jag har beslutat att inte kommentera de här sakerna just nu. Det är en så trasslig situation att vad man säger så riskerar det komma ut fel. Men vi har inte specifikt uttalat oss om vilka som kan vara kvar och inte vara kvar, sa Lars Heikensten, VD för Nobelstiftelsen, till Kulturnyheterna förra onsdagen (27/9-2018).

Krisen i Svenska Akademien

Nobelstiftelsen ställer alltså inga krav på Akademien att Frostenson ska utträda? 

– Vi har inte explicit sagt att det är nödvändigt. Nej, det har vi aldrig sagt publikt. 

Förstår jag rätt att du dementerar att Nobelstiftelsen skulle stå bakom ett sådant krav?  

– Nej, det ska jag inte göra utan det är troligt att det måste vara en del i lösningen för att man ska återvinna legitimitet. Det som är viktigt för stiftelsen är helheten, att institutionen återvinner sin legitimitet och det här är en viktig fråga i sammanhanget. 

Bara för att jag ska förstå vad du menar, dementerar eller bekräftar du att Nobelstiftelsen kräver Frostensons utträde? 

– Ingetdera, jag kommenterar inte det. Jag bara säger att vi har inte publikt sagt detta utan vad vi har sagt är att en serie åtgärder behöver vidtas, säger Lars Heikensten och utvecklar detta med att Frostensons plats i Akademien kan vara problematisk. 

Så Nobelstiftelsen lägger sig inte i vilka ledamöter som sitter i Akademien? 

– Jag tycker att det finns flera personer som bör fundera på sin position. Det här är ett förtroendeuppdrag och om man orsakar skada för sin institution så bör det gå före ens egna intressen. Det kan finnas olika uppfattningar om vem eller vilka som ska känna sig träffade men alla som misstänker att de kan befinna sig i den kategorin bör fundera över sin position. 

Det finns inga krav på vilka som ska ingå i Akademien? 

– Vi har inte lagt oss i valet av enskilda individer. 

Men ställer ni er bakom kravet som avhopparna ställer? 

– Jag vill inte kommentera det över huvud taget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet