Marie Göranzon var nära vän till Gösta Ekman. Foto: TT

”Gösta Ekman var en folkets man”

Uppdaterad
Publicerad

Många vänner var på plats när Gösta Ekman i dag begravdes. En av dem var nära vännen Marie Göranzon, som beskriver den folkkäre skådespelaren som äkta. – Han var en vardagsmänniska och en slitvarg, säger hon till Kulturnyheterna.

Under Gösta Ekmans begravning i dag i Katarina kyrka bidrog Jan Malmsjö, Tommy Körberg och Vanna Rosenberg med sång, Benny Andersson med två egenkomponerade melodier och Marie Göranzon med läsning av Nils Ferlins dikt ”Önskningens stege”.

Och skådespelaren, som under många år var en av Gösta Ekmans nära vänner, berättar för Kulturnyheterna att hon tvingades samla sig för att läsa stycket under begravningen, men att det kändes fint att stå vid kistan trots allt.

– Begravningen var som Gösta Ekman själv. Enkel utan åthävor, ingen glitter och glamour utan rolig och äkta. Han var en vardagsmänniska, en folkets man och en slitvarg.

Marie Göranzon berättar att hon när hon valde dikten inte visste att Gösta Ekman tyckte mycket om Nils Ferlins verk — det berättade skådespelarens dotter först i efterhand.

Marie Göranzon hade själv valt dikten då hon tyckte att den passade så bra in på den folkkäre skådespelaren.

– ”Jag har klättrat på önskningens stege, jag har gått ett par steg för jag vet, att den stegen är hög som en himmel och allt är fåfänglighet,” reciterar hon. 

Svår tid före begravningen

Och enligt Marie Göranzon är Ferlins dikt ett bra stycke att läsa för någon som befunnit sig i offentlighetens ljus på samma sätt som Gösta Ekman.

– Man har klättrat så långt så man vet att den stegen är hög som en himmel och djup som en evighet. Det är så det är i det offentliga – man klättrar och man klättrar och till slut så visar det sig att det mesta är fåfänglighet.

Enligt Marie Göranzon blev det väldigt tydligt under begravningen att inte bara Gösta Ekman utan en hel generation är på väg att försvinna.  

– Alla blir vi äldre, en och en försvinner och det är inte så många kvar. Det är väl det som är det sorgliga när man sitter sådär och ser alla gå förbi kistan.

Viktigt sätta punkt

Marie Göranzon berättar för Kulturnyheterna att hon kommer att sakna den folkkäre skådespelarens roliga och skarpa kommentarer och att hon senast under gårdagen tänkt på honom när hon sett en av kvällstidningarnas löpsedlar och undrat vad rubriken kunnat ge upphov till för rolig replik.  

– Det kommer jag sakna jättemycket. Den här intelligenta, roliga, varma människan.

Men Marie Göranzon menar också att det är viktigt att får sätta punkt när en person som Gösta Ekman försvinner och att begravningen blivit en punktmarkering – ett tydligt slut.  

– Sedan får vi fortsätta var och en på vårt håll och minnas honom och sörja honom och glädjas åt allt roligt man har haft, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gösta Ekman 1939-2017

Mer i ämnet