Göteborg blir Sveriges första världslitteraturstad

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Göteborg blir Sveriges första världslitteraturstad. Ansökan som nu gått igenom innebär att staden ingår i Unescos internationella nätverk för kreativa städer.

Göteborg får utnämningen för sin unika profil med ett rikt förenings- och litteraturliv med satsningar på läsfrämjande och internationella samarbeten. Titeln är permanent.

Axel Josefsson, (M) ordförande i kommunstyrelsen välkomnar utnämningen och menar att den blivit möjlig tack vare att offentlig sektor, akademi, näringsliv och civilsamhälle tillsammans lyft Göteborg som litteraturstad.

– Utnämningen ger ett internationellt erkännande av Göteborgs och Västra Götalands omfattande arbete inom litteratur, läsning och yttrandefrihet, säger han i ett pressmeddelande.

”Fint samarbete bakom ansökan”

Det var i juni som Göteborg stad på beslut av kommunstyrelsen skickade in sin ansökan till Unesco. Bakom ansökan stod Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen samt Författarcentrum Väst, Bokmässan och Litteraturhuset. Även ideella litteraturaktörer har involverats i olika delar av processen.

– Den här utnämningen är ett resultat av ett fint samarbete mellan stad, region, universitet, Bokmässan och flera litteraturföreningar. Därmed har vi lagt grunden för att fortsätta att tillsammans lyfta och stärka det litterära Västsverige, säger Conny Brännberg, (KD), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Jakarta och Vilnius med på listan

Unseco utser varannat år nya kreativa städer och under måndagen kunde Göteborg tillsammans med 48 andra städer som Jakarta och Vilnus ta emot titeln. Tillsammans kommer de nu att arbetar för att stärka litteraturen som konstnärligt uttryck och kreativ näring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.