Göteborg filmfestival masshypnotiserar publiken

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick Göteborg filmfestival stor uppmärksamhet när de lät en ensam biobesökare sitta isolerad i en fyr i sex dagar och se på bio under pandemin. I år vill man istället hypnotisera publiken för att ge en starkare filmupplevelse.

”The hypnotic cinema”, där en hypnotisör under ungefär en kvart ska försätta biopubliken i ett hypnotiserat tillstånd, är en del av filmfestivalens tema Disorder. Tanken är att kunna gå in i filmen med största möjliga koncentration på upplevelsen.

– Det handlar väldigt mycket om fokus. I den här tiden vi lever i när vi tittar på film på olika skärmar och tv och telefon är det, upplever jag själv, svårt att behålla fokuset för att filmupplevelsen ska bli hypnotisk. Med hjälp av en hypnotisör kan man verkligen sjukna in i det här ännu djupare. Ljudet upplevde jag förändrades mycket också, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, som själv prövat filmhypnosen.

Hypnosen kommer se olika ut beroende på vilken film som spelas och kommer att vara tillgänglig på tre olika filmer.

Se mer i klippet.

5 Filmer med kända hypnosscener

Old boy – hämnden (2005)

Office space (1999)

Djungelboken (1968)

Get out (2007)

Zoolander (2002)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.