Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter kritiken – så mår Göteborgs musikscen just nu Foto: Ur Raghd-Easy go/Amanda Gustafsson

Efter kritiken – så mår Göteborgs musikscen just nu

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan riktades kritik mot Göteborgs jubileumsfestival, för att de inte bokat tillräckligt med artister från hemmaplan. Kulturnyheterna träffade två Göteborgsartister som trots allt spelade på festivalen för att ta tempen på stadens musikscen. 

– Jag tänker att den alltid har mått bra, säger artisten Matilda Sjöström som spelat med bland andra Nationalteatern och Håkan Hellström utöver sina egna band.

När jubileumsfestivalen hölls för att fira att Göteborg fyllt 400 år var det namn som Suede, First Aid Kit och Europe som toppade, snarare än lokala band och artister. Var detta ett tecken på att Göteborg som musikstad hamnat på efterkälken?  

Inte alls, menar Matilda Sjöström och artisten Raghd, som båda är från Göteborg och spelade på festivalen. De menar att stadens musikscen är mer öppen nu än den varit tidigare. Matilda Sjöström debuterade med sitt band Steget 2010.

– När vi satte igång var det mer homogent. Det finns mycket fler tjejer som är artister i dag, säger Matilda Sjöström. Hon tycker att festivalen lyckades med att boka en mångfald av de Göteborgsartister som kan utgöra framtiden snarare än historien.

Större öppenhet idag

23-åriga Raghd från Angered släppte nyligen sin andra EP och har uppmärksammats för sin genreöverskridande musik med influenser från såväl hiphop som alternativ rock. Hon säger att det finns en större möjlighet för personer som inte redan är etablerade att ta sig in i Göteborgs musikliv idag.

– Man får höra mina vänners låtar på radio. Det gjorde man inte för tio år sedan. Det är fler dörrar som är öppna nu, säger hon.

Hon nämner Josef Slunge och mimi bay som exempel på den nya generationens Göteborgsartister.

Viktig för den alternativa scenen

Både Matilda Sjöström och Raghd lyfter fram att Göteborg varit och är en viktig plats för Sveriges alternativa musikscen – oavsett genre. Från proggen på 70-talet, via 00-talets indiepop och till dagens alternativa hiphop och r'n'b.

– Musiken härifrån är väl lite mer ångestfylld. Och istället för att göra det man tror funkar så gör man det man själv tycker om, säger Matilda Sjöström.

Hör Matilda Sjöströms låt Som en storm som hon kallar för gråt-disco, och Raghds Easy go som hämtat inspiration från 90-talets klubbmusik i spelaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.