Fyre festival 2017 Foto: AP/TT

Gräsrotsinsamling för obetalda anställda efter misslyckade lyxfestivalen Fyre

Uppdaterad
Publicerad

Den misslyckade lyxfestivalen Fyre Festival betalade aldrig ut någon lön till de som arbetade på plats. Men efter en gräsrotsinsamling har nu drygt 750 000 kronor samlats in som ska gå till de personer vars lön uteblev på grund av fiaskot.

Den utlovat exklusiva musikfestivalen Fyre festival på Bahamas i april 2017 blev ett totalt magplask. När besökarna anlände var det inte direkt någon lyx de möttes av. Istället stod en ofärdig camping, katastrofhjälptält och en kaosartad bagagedistribuering till buds.

I en Netflix-dokumentär om festivalen framkommer att flertalet av de som arbetade vid festivalen inte fått någon lön utbetald. Däribland en restaurangägare som enligt dokumentären ska ha spenderat pengar ur egen ficka på att betala de som jobbat på festivalens restaurang- och cateringfirma vid tillfället. I en intervju berättar hon att hon ska förlorat cirka 450 000 kronor på grund av festivalfiaskot.

Efter dokumentären sattes därför en gräsrotsinsamling upp av engagerade tittare – som nu samlat in närmare 80 000 dollar – motsvarande drygt 750 000 svenska kronor, skriver The Guardian.

Festivalens arrangör, William McFarland, greps kort efter festivalen misstänkt för bedrägeri. Han dömdes i oktober förra året till sex års fängelse. Det för flertalet olika bedrägerier och Fyre festival är ett av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.