Den tomma stenkistan som har grävts fram i centrala Rom var sannolikt en hyllning till Roms grundare Romulus. Foto: AP/TT

Nyupptäckt stenkista i Rom kopplas till Romulus

Uppdaterad
Publicerad

En tusenårig stenkista som tros ha kopplingar till den mytologiska romerska härskaren Romulus har åter sett dagens ljus. Upptäckten gjordes av italienska arkeologer vid ruinerna av ett gammalt tempel i centrala Rom.

Stenkistan grävdes fram tillsammans med ett altarlikt stenblock i vad som uppskattas vara en 2500 år gammal gravkammare, skriver BBC.

Enligt chefen för det arkeologiska arbetet, Alfonsina Russo, har kammaren inte använts som någon faktisk gravplats utan som en symbolisk minnesplats.

– Det här är inte Romulus grav utan en minnesplats där Romulus hyllades, en kenotaf, säger hon.

Ingången till den flera tusen år gamla kammaren. Foto: AP/TT

Dödade sin tvillingbror

Romulus grundade, enligt legenden, huvudstaden Rom på 750-talet före Kristus efter att ha dödat sin tvillingbror Remus och blev det romerska kungadömets första kung. Men huruvida den nya upptäckten har kopplingar till Romulus, och om han överhuvudtaget har existerat, råder det delade meningar om bland italienska historiker och experter.

– Om Romulus existerade eller inte är inte viktigt. Vad som spelar roll är att han ansågs markera stadens födelse, säger arkeologen Paolo Carafa till AFP.

I kammaren finns en stenkista och ett slags stenaltare. Foto: AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.