170 000 år gamla rostade rotsaker til vänster och moderna rostade paprikor till höger. Foto: Wits University/Pixabay

Världens äldsta rostade rotsaker visar att stenålderskosten innehöll mycket kolhydrater

Uppdaterad
Publicerad

Matresterna på bilden är 177 000 år gamla och hittades i en grotta i Sydafrika. De visar hur stenålderskosten kunde innehålla grönsaker rika på stärkelse och kolhydrater.​

I grottan Border cave i Sydafrika hittades 2016 de äldsta rostade rotsakerna som man hittills funnit. De är så kallade rhizomer som är en slags rotdel. I det här fallet från blomman Hypoxis angustifolia vars rötter hittades tillagade och förkolnade.

–  Artikeln är intressant eftersom den lyfter upp betydelsen av växtmaterial som föda, säger Kerstin Lidén, professor i arkeologi vid Stockholms universitet.​

Jaktens betydelse överbetonad

Hon berättar att växtmaterial bevaras dåligt, jämfört med benmaterial. För att växter ska bevaras så här länge krävs det i princip att de är förkolnade, i syrefria miljöer eller i extremt torra miljöer.

– Det har gjort att man alltid tenderar till att överbetona jaktens betydelse hos tidiga människor, säger hon.

​Se hur de uråldriga vegetariska matresterna ser ut i videon ovan.

Artikeln publicerades i tidskriften Science.

FAKTA Rhizom

Rhizom är egentligen en underjordisk stam hos vissa växter.

Växter som har rhizom är till exempel vitsippa och många ormbunkar.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.