Foto: TT

Greta Thunberg blir chefredaktör för DN för en dag

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg blir gästredaktör på Dagens nyheter över en dag. Enligt tidningen är uppdraget ett svar på klimataktivistens kritik mot nyhetsmedier i allmänhet, däribland DN. Hon vill att klimatfrågan ges mer utrymme och behandlas med större allvar.

I september bjöd Dagens Nyheter in Greta Thunberg för att prata om medierna och klimatkrisen. Hon riktade då stark kritik mot tidningen själv, och andra medier, för att klimatfrågan inte behandlas med tillräckligt stort allvar.

Som svar på kritiken överlåter DN tidningen till klimataktivisten, som får vara chefredaktör under en dag i december och alltså vara med och påverka innehållet.

Ska ge förslag – inte bestämma

Men trots att DN:s chefredaktör Peter Wolodarski tar in en klimataktivist som chefredaktör för nyhetstidningen, menar han att Greta Thunberg inte kommer att kunna styra som hon vill.

– Hon kommer att jobba med våra redaktörer, och sen är det sedvanliga journalistiska principer som gäller i vårt arbete: att vi inte framför åsikter på nyhetsplats, utan försöker att göra arbetet så professionellt och noggrant som vi bara kan.

Men vilket inflytande kommer hon att få över tidningen, konkret?

– Det handlar framför allt om att ge förslag på saker att titta närmare på, intressanta forskare och andra kunniga inom klimatfrågan som är värda att intervjua, säger Peter Wolodarski.

Greta Thunberg är ju aktivist och opinionsbildare. Varför inte ta in forskare och experter på klimatfrågan om ni vill stärka klimatjournalistiken?

– Hon besökte oss i september och höll ett föredrag som gjorde stort intryck. Då kom det här förslaget från en medarbetare, eftersom hon är så kritisk till DN och många medier vore det spännande att låta henne komma med inspel: hur ska man göra det här, säger Peter Wolodarski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.