Greta Thunberg blir staty i England

Uppdaterad
Publicerad

I dag avtäcktes en bronsstaty föreställande Greta Thunberg utanför universitetet i Winchester i södra England. Universitetet kallar sig ett ”grönt och hållbart universitet” och statyn ska fungera som inspiration för studenter på skolan.

Konstnären bakom statyn är Christine Charlesworth, som valdes ut bland flera kandidater. Under ett år har hon jobbat med att avbilda klimataktivisten.  

– Jag tittade på massa videos på Youtube och laddade ner nästan alla bilder som fanns på Greta inför arbetet, säger Christine Charlesworth. 

Porträtteras som självsäker

Hon berättar att det först talades om att göra en avbildning av Greta sittandes i gul regnjacka, i början av sin klimatprotest. Men Christine tyckte inte att det visade henne som person.  

– Jag ville porträttera Greta som en självsäker talare, men som inte är så självsäker i sitt kroppsspråk. Jag hoppas att folk kommer se att hon är en väldigt bestämd kvinna och att hon är säker på vad hon vill förmedla. 

”Stort ansvar”

Enligt Christine Charlesworth är det den första fullskaliga avbildningen som gjorts av Greta Thunberg.  

– Det är ett stort ansvar, det är jag medveten om. Men jag är så stolt och lycklig över att få den här möjligheten.

Kritik från elever på universitetet

Men inte alla är positivt inställda till statyn. Prislappen för universitetet landade på nästan 300 000 kronor – pengar som många elever tycker att man kunnat spendera på något annat. Det skriver BBC.

Under tisdagen avtäcktes statyn, men ingen officiell ceremoni hölls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.