Kistan med den mördade bloggarna Ahmed Rajib Haider bärs till begravningen i Dhaka. Foto: TT

Tre gripna för mord på bloggare

Publicerad

En brittisk medborgare har gripits tillsammans med två andra misstänkta militanta extremister för morden på två sekulära bloggare i Bangladesh.

Den gripna britten, som har bangladeshiskt ursprung, beskrivs av polisen som hjärnan bakom morden på Avijit Roy och Ananta Bijoy Das. Han ska ha bott i Storbritannien i 22 år och återvänt till sitt hemland 2012 där han gått med i den militanta extremistgruppen Ansarullah Bangla Team och blivit dess huvudfinansiär. Alla de gripna männen är ”aktiva medlemmar” av gruppen.

Fyra mord på ett år

Ananta Bijoy Das knivhöggs på öppen gata i maj och Avijit Roy mördades i februari. Sammanlagt fyra sekulära bloggare har mördats i landet i år. Det har lett till protester bland sekulära aktivister och en ökad debatt om yttrandefrihet i landet.

Samma dag som de misstänkta bloggmördarna greps i Dhaka, greps en 55-årig journalist för att ha ”förtalat” en minister på Facebook. Journalisten ska ha skrivit en uppdatering om att han var rädd för sitt liv och att den aktuella ministern var ansvarig om han dödades.

Bangladesh är officiellt en sekulär stat, men över 90 procent av befolkningen är muslimer.

Fakta: Våld mot sekulära bangladeshier

Den 7 augusti 2015 mördas den sekulära bloggaren Niloy Chakrabarti i Bangladeshs huvudstad Dhaka.

Den 3 juni 2015 skriver författarinnan Taslima Nasrin att hon tänker lämna Indien efter hot från samma islamister som tagit på sig morden på bloggarna.

Den 12 maj 2015 dödas bloggaren Ananta Bijoy Das av ett machetebeväpnat gäng i staden Sylhet.

Den 30 mars 2015 huggs bloggaren Washiqur Rahman ihjäl i närheten av sitt hem i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Enligt polisen attackeras han på grund av påstådda ”anti-islamiska” blogginlägg.

Den 26 februari 2015 knivmördas amerikanen Avijit Roy, född i Bangladesh, i huvudstaden Dhaka. Även hans fru skadas i attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.