2017 tog tecknaren Matt Furie livet av sin groda på grund av hur han använts på nätet, men han uppstod en månad senare. Till höger, Inforwarsgrundare Alex Jones. Foto: AP/TT

Grodan Pepe-tecknare och Infowars gör upp i godo

Publicerad

Infowarsgrundaren Alex Jones och serieskaparen Matt Furie gör upp i godo kring upphovsrätten till grodan Pepe, skriver Forbes. Grodan kom att bli en symbol för den så kallade ”alternerativhögern” – vilket omfattar allt från Donald Trump-väljare till personer i vitmaktrörelsen och nazister.

Grodan Pepe dök för första gången upp 2003 i Matt Furies seriealbum Play time från 2003. 15 år senare stämde han konspirationsteorisajten Infowars och dess grundare Alex Jones för att ha använt sig av Pepe utan hans medgivande.

Nu har parterna gjort upp i godo. Furie ska få 15 000 dollar (strax över 140 000 kronor) och Infowars ska sluta sälja bilder med Pepe och förstöra alla exemplar sajten har av en affisch där Pepe är Trump-supporter, skriver affärstidningen Forbes.

Den tecknade grodan Pepe, en del av serien Boys club, blev ett populärt meme (internetskämt) för några år sedan, något som Furie själv sagt att han roades av. Så småningom började Pepe-memet framför allt användas av Donald Trump-väljare, personer i vitmaktrörelsen och nazister. Furie var inte lika road över att hans skapelse blivit en symbol för extremhögern.

Svårt att sälja Pepe i framtiden

Konflikten mellan Infowars och Furie inleddes när sajten började sälja en affisch med Trumps slogan Make America great again tillsammans med en bild av Pepe med bland andra Alex Jones och Donald Trump.

I ett initialt skede krävde Matt Furie 1,2 miljoner dollar i skadestånd, men enligt Forbes kan han, trots att fallet inte gick till domstol, använda sig av uppgörelsen om någon i framtiden försöker sälja Pepe-produkter.

Forbes skriver att, trots att det är extremt ovanligt, så skulle rätten kunna ha dömt att Furie avsagt sig upphovsrätten till Pepe, eftersom han tidigt sagt att han inte hade några problem med att Pepe användes som meme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.