Hör nöjesparkernas kritik och FHM:s svar i videon.

Nöjesparker kritiserar FHM: ”Gör det onödigt svårt för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar Folkhälsomyndighetens nya regler gälla. De handlar bland annat om hur olika evenemang ska kunna öppna på ett coronasäkert sätt. Men nöjesparkerna är kritiska till kravet på 20 kvadratmeter mellan gästerna.

– Det gör det onödigt svårt för oss att kunna öppna på ett bra sätt, säger Christer Fogelmarck, vd på Parks and resorts.

Christer Fogelmarck är vd på Parks and resorts som äger Gröna lund. Han ifrågasätter varför nöjesparker, som är utomhus, ska ha större utrymme mellan gästerna än museer och andra inomhusaktiviteter som ska ha 10 kvadratmeter mellan gäster.

– Det är roligt att man diskuterar hur och inte om vi ska öppna, och säkerhet är alltid vår högsta prioritet. Vi är överens om föreskrifterna i mångt och mycket men blev överraskade över att det ska krävas 20 kvadratmeter per gäst, säger Christer Fogelmarck.

Enligt Folkhälsomyndigheten är kvadratmeterskillnaden ett sätt att hindra trängsel och köbildning i anslutning till nöjesparkerna.

– Det blir många människor som ska ta sig till och från en plats, och i det smittläge vi är nu tycker vi inte det är lämpligt, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.