Grotesco tillbaka i Melodifestivalen: ”Ryssarna håller sig lugna”

Uppdaterad
Publicerad

För 12 år sedan blev det succé i Sverige och fördömanden från ryska ambassaden. På lördagskvällen är Grotesco tillbaka i Melodifestivalen med en uppföljning – och en ny låt.

– Jag kan inte se någon uppenbar risk för att provocera några supermakter. Men man vet inte heller, säger Michael Lindgren som spelar ryska DJ Trexx.

När det begav sig 2009 hade Grotesco-gänget bara gjort den första säsongen av sin TV-serie på SVT. De var fortfarande relativt okända.

Mellanakterna var en miniserie i fem delar. Den fiktiva SVT-medarbetaren Pål Potter, spelad av Rikard Ulvshammar, åkte runt i Sverige med den alkoholiserade musikproducenten Rolf Pihlman, spelad av Henrik Dorsin.

Hyllades som en av de bästa mellanakterna

De skulle hitta artister till Melodifestivalens olika deltävlingar. Men mer eller mindre varje program avslutades med att det blev Pihlman själv som gjorde olika versioner av sin egen dansbandsdänga ”Tingeling”. Till sist fick de hjälp av den ryske DJ Trexx, spelad av Michael Lindgren, som i finalen i Globen gjorde ”Tingaliin (Tingeling Russian Base-lovers remix)”.

Det blev braksuccé. TV-publiken hyllade det som en av de bästa mellanakterna någonsin och Grotesco-gängets karriärer tog ett rejält skutt.

Tydlig uppföljning 12 år senare

När Grotesco nu är tillbaka i Melodifestivalen blir det med en relativt tydlig uppföljning. Samme Pål Potter skickas ut i Europa för att försöka leta rätt på DJ Trexx för att övertala honom att göra comeback i Melodifestivalen. Och det slutar i ungefär det kaos som du kan förvänta dig. Komplett med kloster och halvnakna nunnor.

– DJ Trexx som karaktär älskar eurotechno men han har problem just nu för att hela Europa är nedstängt på grund av pandemin. Så han har gått i kloster, säger Michael Lindgren.

Han fortsätter:

– Han har en låt på gång men det kanske inte är så som Pål Potter tänkte.

Det är 12 år sedan sist – hur många gånger har ni fått frågan om att vara med igen?

– Det är några gånger, men man känner att varför ska vi toppa det. Det är lite självmord. Men nu har vi blivit så gamla och grå så det gör ingenting.

Är det ett kamikaze-uppdrag?

– Nej, det vete sjutton. Jag hoppas att folk tycker att det är roligt och att det kan muntra upp i covidland.

Ryssarna lugna

Efter Grotesco-gängets framträdande under finalen i Globen 2009 fick Melodifestivalen motta officiella fördömanden från ryska ambassaden. Ryska myndigheter var inte riktigt lika roade av DJ Trexx som den svenska tv-publiken.

Men den här gången blir det ingenting sånt, tror Lindegren.

– Det är svårt att säga på förhand. Jag kan inte se någon uppenbar risk för att provocera några supermakter. Men man vet inte heller. Folk blir arga för konstiga saker. Om jag skulle satsa pengar skulle jag säga nej ryssarna kommer nog hålla sig lugna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.