Delar av humorgruppen Grotesco som tar emot Guldrosen under torsdagskvällen. Foto: Privat

Grotesco vinner prestigefyllt pris – för skildring av flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Humorgruppen Grotesco vinner tv-priset Guldrosen som delades ut i Berlin under torsdagskvällen i kategorin Comedy – för ett avsnitt som skildrade flyktingkrisen 2015.

– Jag tror att den europeiska publiken kan relatera till temat, säger regissören Micke Lindgren.

Grotesco är humorgruppen bakom SVT-programmet med samma namn. De har gjort sig kända för att humoristiskt skildra sin samtid. Under torsdagskvällen tog de emot TV-priset Guldrosen i konkurrens med program från Storbritannien, Belgien och Tyskland.

– Det känns stort! Det är en omfattande jury och det känns kul att vår humor även kan gå hem internationellt, säger regissören för Grotesco Micke Lindgren.

Skildrade flyktingkrisen 2015

Avsnittet de vann pris för är en satirisk skildring av flyktingkrisen hösten 2015 och politiken kring det. Ett tema som Micke Lindgren tror bidrog till det varma mottagandet i Berlin.

– Många här är från länder som varit med om en liknande situation, inte minst i Tyskland- Trots att många referenser som försvinner. Jag tror att en europeiska publiken kan relatera till temat. Ingen här har ju någon aning om vem Anders Ygeman är till exempel.

Guldrosen etablerades 1961 och är en av de äldsta tv-tävlingarna i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.