Gudrun Sjödén. Foto: TT

Gudrun Sjödén svarar på hårda kritiken: ”Förtroendet är skadat”

Uppdaterad
Publicerad

Hot, mobbning och rasism. Expressens granskning av modehuset Gudrun Sjödén målar upp en mörk bild av företaget. Nu kommenterar ledarduon Gudrun Sjödén och Ann Adelsson kritiken – och tillsätter en oberoende granskning.

”Bilden man får är en arbetsplats som ej respekterar medarbetare och som hanterar psykosociala frågor illa – något vi tar till oss av”, skriver man i ett uttalande till Kulturnyheterna.

I granskningen som publicerades i onsdags gick ett tjugotal nuvarande och före detta medarbetare ut och anklagade ledningen för mobbning och rasism.

Vittnesmålen rörde framförallt vd Ann Adelsson och grundaren och vice vd Gudrun Sjödén.

Cheferna avböjde alla intervjuer under onsdagen och torsdagen – nu gör de istället ett skriftligt uttalande tillsammans.

”Vi ska självklart ha nolltolerans mot alla former av diskriminering, mobbning och rasism. Våra medarbetare vet hur de anmäler kränkande särbehandling och vår organisation kan agera och hantera frågorna. Här är vi från ledningens sida självkritiska – vi måste bli bättre i både kommunikation och genomförande av företagets värderingar. Ansvaret är vårt”, skriver man.

”Förtroendet är skadat”

Adelsson och Sjödén säger att man i flera år varit medvetna om det funnits brister i arbetsmiljön på företaget, men att man sedan augusti 2021 har ”fördjupat” sitt arbetsmiljöarbete tillsammans med fackförbundet Unionen.

Ledningen har nu beslutat att genomföra en oberoende granskning för att undersöka arbetsmiljön.

”Förtroendet för företaget är skadat och det är nu vårt arbete, hårda arbete, att återställa det. Vi har respekt för att det kan komma att ta tid och våra fantastiska medarbetare ska både veta och känna att vi som arbetsgivare arbetar tillsammans med dem längs vägen.”

Enligt Expressen hölls det ett personalmöte på Gudrun Sjödéns huvudkontor under torsdagen.

– Det kändes ganska bra. Ledningen erkände att det fanns problem och tog upp en massa exempel på saker man ska göra för att förbättra situationen. Kanske kan det leda till något bra ändå. Det vore underbart, säger en anställd till tidningen.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.