Stjärndesignern Gudrun Sjödén. Foto: TT

Modeikonen Gudrun Sjödén anklagas för kränkande beteende

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal nuvarande och före detta medarbetare på modehuset Gudrun Sjödén anklagar ledningen för kränkande beteende och för att ha uttryckt sig rasistiskt, rapporterar Expressen.

Klädmärket Gudrun Sjödén är näst efter H&M en av Sveriges största modeexportörer med en årsomsättning på 870 miljoner kronor. Kläderna säljs idag i fler än 70 länder och man har egna butiker i sju olika länder, däribland USA, Storbritannien, Tyskland och i Norden.

Expressens granskning handlar om företagets ledarduo: grundaren och vice vd Gudrun Sjödén och vd:n Ann Adelsson.

De intervjuade medarbetarna vittnar om flera tillfällen då Gudrun Sjödén ska ha kommenterat personalens utseende och uttryckt sig rasistiskt.

Sjödén ska bland annat ha vänt sig till en mellanchef och sagt: ”Eftersom du är svart kan jag inte läsa av ditt ansikte, du får försöka ha tydligare mimik”.

– Det stämmer, det har jag sagt. Jag tycker att det är svårt att avläsa mörka människor, det är inte lika givet som att avläsa en vanlig svensk, säger Gudrun Sjödén när Expressen frågar om händelsen.

”Kunde bli kallad fet”

En av de som vittnar om allvarliga brister i arbetsmiljön är Göran Sandström. Mellan 2017 och 2019 jobbade han som HR-ansvarig på Gudrun Sjödén Design AB.

– Gudrun Sjödéns huvudkontor var under min tid en arbetsplats med extremt dålig psykosocial arbetsmiljö. Mobbning, kränkningar, trakasserier och hot skedde i princip på daglig basis, säger han till Expressen.

En annan mångårig medarbetare berättar om hur Gudrun Sjödén har kommenterat sina anställdas kroppar.

– Man kunde bli kallad fet av Gudrun eller få höra ”tur att jag gjort den här klänningen i en så stor storlek att du kommer kunna ha den.”

Sjödén bekräftar att hon pratat om medarbetares utseenden.

– Jobbar man med kläder så pratar man om ”ja du är så sned, du har så liten byst”, det gör man ju, det ingår i att man ska försöka göra konfektion i en bra storlek som passar många. Det ser jag inte som något egendomligt, säger hon till tidningen.

Tillbakavisar nedlåtande uttalanden

Andra vittnesmål handlar om att modechefen använt sig av N-ordet, kallat kineser för ”tjing-tjong-folket” och talat nedsättande om polacker.

Sjödén tillbakavisar dock att hon skulle ha uttalat sig nedlåtande om andra nationaliteter och använt n-ordet.

– Det där känner jag absolut inte igen, säger hon.

Kulturnyheterna har sökt Gudrun Sjödén genom kommunikationschef Christel Blomberg – som tackar nej till intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.