Foto: SVT/Illustration: Martin Ander

Gui Minhais dikter från fängelset i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

2015 greps den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai av kinesiska agenter under en semester i Thailand och igår dömdes han till 10 års fängelse. I maj ges en samling med dikter ut som han skrev under sin första period i fångenskap.

– Vi fick frågan från Angela Gui, dotter till Gui Minhai, om vi ville ge ut dikter av hennes pappa i bokform i Sverige, berättar förläggaren Martin Kaunitz på förlaget Kaunitz-Olsson som kommer att ge ut boken.

Dikterna kom till under Gui Minhais första period i fångenskap. Han memorerade dem och skrev sedan ner dem ur minnet när han tillfälligt släpptes ur fängelset i slutet på 2017.

Raka dikter om en längtan efter ett land i norr

– Väldigt rakt, väldigt enkelt. Väldigt drastiska bilder som krockar med varann. Det är högstämda strofer om längtan efter ett land långt borta i norr, så beskriver Martin Kaunitz dikterna och fortsätter:

– Det är dalahästar, älgar, lucia och kungen kommer inbrakande i dikterna, säger Kaunitz som via sitt engagemang i Svenska Pen känner till Gui Minhais situation väl.

Förord av Minhais dotter

Förordet är skriven av Minhais egen dotter som berättar om sin pappa, vem han är och hur dikterna kom till. Efterordet är signerat journalisten Kurdo Baksi som är känd för sitt engagemang för samvetsfångar.

– Vi får dels en poesisamling med de här fina dikterna samlade på originalspråk, kinesiska, och i svensk översättning. Och så får vi också en bok som berättar om situationen för yttrandefriheten i Kina och i världen i stort, säger Martin Kaunitz

Diktsamlingen släpps på Gui Minhais födelsedag, den 5 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.