Emelie Garbers belönades med en Guldbagge för sin roll som Mimaroben i Aniara. Foto: SVT

Guldbaggebelönade Emelie Garbers: ”Hemskt att Aniara är så aktuell”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra guldbaggar sammanlagt: Aniara i regi av Pella Kågerman och Hugo Lilja tog hem storkovan på årets Guldbaggegala. Skådespelaren Emelie Garbers belönades med en guldbagge för sin roll som Mimaroben.

– Jag trodde bara att det skulle vara Harry Martinson sällskapet som skulle titta på filmen och kanske sen dissa den, säger Emelie Garbers.

Harry Martinsons diktepos Aniara från 1956 har tidigare blivit till både teater, opera, balett och seriebok men det är första gången som det blir till biofilm. Den utspelar sig på en rymdfarkost som förlorat kursen någonstans i rymden och handlar om både dödsångest och klimatångest.

– Det är hemskt att den är så aktuell som den är nu. Samtidigt är det också just det som gjort att den blivit framgångsrik och det gör att många kan ta till sig och förstå budskapet, säger Emelie Garbers om Aniaras starka samtidskoppling. 

Emelie Garbers har tidigare vunnit pris för sin rollprestation i Aniara vid filmfestivalen Les Arcs 2018 och hon känns också igen från komediserien Dejta på SVT.

Se intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.