Gustaf Norén har spelat i bandet Mando Diao sedan starten 1999. Foto: Scanpix

Gustaf Norén: ”De får inte skriva direktsänt”

Uppdaterad
Publicerad

Mando Diao-sångaren Gustaf Norén kommenterar att ”Mando Diao live på bio” egentligen var en inspelad konsert.

”Mando Diao live på bio” sändes till 17 svenska orter för ett par veckor sedan. I pressmeddelandet från arrangören stod det att spelningen var ”live” och ”direktsänd”. Men egentligen var konserten inspelad.

Sångaren och multimusikern Gustaf Norén berättar att Mando Diao-konserten egentligen skulle sändas i samma stund som bandet spelade. Men av tekniska skäl blev det ändrade planer.

Mando Diao på svenska

”För tekniskt komplicerat”

– Det har streamats konserter direkt till biograferna, och från början fanns en tanke om att vi också skulle göra det. Men då kunde vi inte spela i en folkpark. Det gick helt inte att göra, för det blev för tekniskt komplicerat.

Mando Diao har haft diskussioner med Folkets hus och parker, om hur konserten får och inte får marknadsföras.

– När vi pratade med dem om att det inte gick att köra direktsänt, pratade vi om att man måste vara tydlig i  marknadsföringen.

Ordet ”live” inget problem

Rubriken för Mando Diaos biokonsert var ”Mando Diao live på bio!”. Just det uttrycket ser Gustaf Norén inget problem med.

– Ordet live måste man få använda. Det betyder att vi spelar en konsert, det är så jag uppfattar det. MTV Unplugged kallas också för live. Och folk har väl köpt liveskivor i 50 år? 'Live på bio' är inte en formulering som vi ansåg missvisande.

Får inte skriva ”direktsänt”

Men det finns ett återkommande ord i infotexterna både hos Folkets hus och parker och biograferna som Gustaf Norén hoppar till på:

– De får inte skriva ”direktsänt”. Det är missvisande.

I nuläget har Mando Diao inte nåtts av några klagomål kring biokonserterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mando Diao på svenska

Mer i ämnet