Mando Diao, när de spelade upp låtar från nya skivan ”Infruset” tidigare i höstas. Foto: Scanpix

Mando Diao ”live på bio” var en bluff

Uppdaterad
Publicerad

Bandet Mando Diao har hakat på nya trenden ”live på bio”. Men den direktsända konserten var inspelad.

Stora operaföreställningar har direktsänts till svenska biografer under en längre tid. Även inspelade konserter med kultband som Queen och The Doors har hittat till vita duken. Konsert på bio tycks vara ett växande fenomen, och nu lockas även aktuella svenska artister att nå sin publik utan att behöva röra sig ur fläcken. Mando Diao var tidigt ute.

”Den 28 oktober gör Mando Diao ett uruppförande av nya albumet ’Infruset’ direktsänt till ett antal biografer i Sverige”. Så stod det i ett pressmeddelande daterat 19 september, från Folkets hus och parker som har varit tidiga med konceptet ”live på bio”.

Mando Diao på svenska

En regisserad show

Sedan sålde 17 svenska biografer och 40 tyska sammanlagt runt 1500 biljetter till en konsert som hette ”Mando Diao live på bio!”. Besökarna betalade cirka 100-130 kronor för sina biljetter.

Men bandets svenska och tyska fans utsattes för en bluff. Någon livekonsert med Mando Diao blev det inte. Det biobesökarna fick se var en bandad och noggrant regisserad show, inspelad i en folkpark på Ekerö utanför Stockholm ett par veckor tidigare.

”Mando Diao vill ha kontroll”

Rickard Gramfors, som projektleder den digitala biten hos arrangören Folkets hus och parker, förklarar varför ”Mando Diao live på bio” inte alls sändes direkt:

– Bandet valde det här sättet, och då valde vi att göra det ändå, säger Rickard Gramfors.

När Kulturnyheterna ifrågasätter att arrangören marknadsförde den bandade konserten som ”live”, säger Rickard Gramfors man egentligen inte vill visa bandade ”live-konserter” alls – men att Mando Diaos behov krävde det.

– Vi tycker att det ska vara direktsänt när vi kör ’live på bio’, men Mando Diao har en sådan kvalitetsnivå och vill ha kontroll över varenda detalj, säger han.

Luddig information

Att ”live” och ”direktsänt” i det här fallet inte handlade om en regelrätt direktsändning – det framgår inte i informationen som mötte de flesta potentiella biljettköparna på nätet.

I en text på Folkets hus och parkers egen sajt står det nu att konserten är inspelad, men i pressmeddelandet som finns på flera plattformar på nätet och i merparten av alla infotexter hos biograferna lyser den detaljen med sin frånvaro.

Inom den närmaste veckan ska Mando Diaos konsert gå i repris på flera mindre biografer runt om i landet. Den som hellre ser Mando Diao direkt får vänta till februari, då bandet turnerar mellan åtta svenska orter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mando Diao på svenska

Mer i ämnet