Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny rapport: Allt fler tonåringar ser sin skärmtid som problematisk

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 50 procent av barn och ungdomar i åldrarna 9-18 år anser att deras medieanvändning är ett problem i förhållande till andra förpliktelser. Framför allt är det användningen av mobiltelefoner som ställer till det, och flickorna är mer missnöjda än pojkarna. Det visar en ny undersökning från Statens medieråd.

Över hälften av alla barn och ungdomar i åldrarna 9-18 år anser att deras internetanvändning minst en gång i veckan leder till att de inte ägnar sig åt saker de egentligen borde, som att göra läxor och lägga sig i tid. I åldrarna 17-18 år är siffran 73 procent. Det framkommer i en ny undersökning från Statens medieråd.

Användning av mobiltelefonen, och framför allt sociala medier, uppfattas som mest problematiskt och sker på bekostnad av andra aktiviteter, enligt ungdomarna som deltagit i undersökningen. Förutom sömn och läxläsning är det aktiviteter som sport och läsning som får stryka på foten.

Bland könen syns stora skillnader. Flickorna tenderar att vara mer självkritiska än pojkarna gällande hur stort man anser att problemet är i förhållande till hur mycket tid man faktiskt lägger på medieanvändning.

Missnöje och oro bland föräldrar

Att använda sociala medier har också blivit betydligt vanligare bland yngre barn. Sedan år 2012 har andelen barn som använder sociala medier mer än tre timmar per dag fördubblats i åldrarna 13-18 år, och fyrdubblats i åldrarna 9-12 år.

Även föräldrarna är missnöjda med hur mycket tid barnen lägger på digitala aktiviteter, i synnerhet mobilanvändning och tv-spelande. Undersökningen visar också att en stor andel av föräldrarna har en negativ inställning till sociala medier och upplever att dessa stjäl tid från andra aktiviteter.

Det finns också en utbredd oro bland föräldrar att barnen ska utsättas för mobbning, hot och vuxna som söker sexuell kontakt, men oron avtar ju äldre barnet är. Andelen barn som har utsatts för mobbning och hot på sociala medier har dock ökat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.