Festivalområdet efter attacken som dödade 260 människor. Nu kommer en dokumentär om massakern. Arkivbild. Foto: Ohad Zwigenberg

Hamas festivalmassaker i Israel den 7 oktober blir dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

En dokumentär planeras om massakern på musikfestivalen Supernova i Israel.

Filmen ska innehålla flera festivaldeltagares egna filmer, skriver Deadline.

Minst 260 människor mördades på festivalen nära Gaza som ett led i Hamas angrepp på Israel den 7 oktober och flera togs som gisslan. Det hänsynslösa attentatet på unga människor som samlats för att dansa och lyssna på musik chockade världen, däribland Yariv Mozer, som regisserar dokumentären.

– Det går inte att ta in de förfärliga bilder jag har sett från massakern på festivalen. Jag ser det som min plikt som dokumentärfilmare att lyfta fram de överlevandes vittnesmål och de hemska berättelserna från den här slakten, säger Mozer till Deadline.

Förutom filmer inspelade av och intervjuer med festivaldeltagare berättar även journalister och soldater som kom till platsen efter händelsen om sina upplevelser. Mozer berättar även historien om festivalen och bakgrunden till varför den arrangerades.

Dokumentären snabbproduceras för visning i den israeliska tv-kanalen Hot 8 inom kort.

Mozer har tidigare bland annat gjort dokumentären ”The devil’s confession: The lost Eichmann tapes” om nazisten Adolf Eichmann.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klipp från den 7 oktober ses festivalbesökare fly för sina liv. Minst 260 civila ska ha dödats i attacken. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.