Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s team fick besöka en av kibbutzerna där över hundra israeler dödades när Hamas attackerade för en vecka sen. Foto: SVT/Pablo Torres

Hundratals oskyldiga massakrerades av Hamas – SVT har besökt drabbad kibbutz

Uppdaterad
Publicerad

Förra lördagen gick Hamas till attack mot en rad kibbutzer och massakrerade hundratals civila. SVT:s team har besökt ett samhälle som drabbades av våldet.

– Det är fasansfullt, säger Libby Weiss, major i den israeliska armén.

Kibbutzen ligger bara några kilometer från Gazaremsan och var ett av flera samhällen som attackerades när terrororganisationen Hamas gick till koordinerad attack mot Israel förra lördagen.

Hundratals personer dödades och många togs som gisslan.

Krig mellan Israel och Hamas

Nu, en vecka senare, är området avstängt och i stället för boende finns bara soldater på platsen. Under lördagen fick SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eidoch fotograf Pablo Torres komma in i kibbutzen.

– Det känns väldigt kusligt att vara här när man vet att så många människor dödades, säger Samir Abu Eid.

Tände eld på hus

Libby Weiss, major i den israeliska armén, beskriver Hamas dåd för ”fasansfullt”.

– Jag kan föreställa mig vilken vacker, fridfull plats det här var.Men jag kan också föreställa mig den skräck som människorna här upplevde, säger hon.

De stridande Hamasanhängarna hade ”en mängd olika vapen” med sig när de gick till attack.

– De använde handgranater och raketgevär. De hällde bensin överhusen och tände eld på dem och väntade sen på att de som var iskyddsrummen skulle komma ut innan de sköt, säger Libby Weiss.

”Måste svara”

Vedergällningen från Israel mot Hamas har varit omfattande. Man har beskjutit Gazaremsan den senaste veckan och nu väntar troligen en markinvasion härnäst.

Än så länge har över 2 000 palestinier i Gaza dödats. Libby Weiss anser att Hamas bär det yttersta ansvaret för händelseutvecklingen.

– Vi varnar befolkningen där. Vi säger åt dem att evakuera de platser som kan träffas, säger hon.

– Givetvis måste vi svara, vi måste se till att Hamas aldrig kan göradet igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet