Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lammai Saads släkt befinner sig i norra Gaza och kan inte ta sig därifrån: ”Vi har inte hört av dem på 24 timmar” berättar Lammai. Foto: SVT

Lammias släkt är fast i Gaza: ”Vet inte om de lever”

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg vecka sedan åkte Lammia Saads kusiner ner till Gaza.

Nu är de fast i kriget, och kontakten med släkten i Sverige är mycket sporadisk.

– Jag har inte hört av dem på 24 timmar. Det är en oerhörd stress, säger Lammia Saad.

Efter att terrorstämplade Hamas inledde sin attack mot Israel den sjunde oktober har läget på Gazaremsan blivit mycket ansträngt. Israel har genomfört flyganfall kontinuerligt, och det är mycket svårt att ta sig ut från Gaza.

Lammia Saads fyra kusiner och deras föräldrar är fast i de norra delarna av Gaza, efter att ha åkt ner för att besöka släkt för en dryg vecka sedan. Israelisk militär uppmanar invånarna att evakuera söderut, men det kommer förmodligen Lammias släkt inte att göra – det känns för osäkert.

– Det är inte säkert någonstans i Gaza. De försöker ta sig ut, men det är omöjligt. De kan inte ens ta sig ut på gatan, säger Lammia Saad.

Hör henne berätta om släktens situation i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.