Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israeliska pansarförband stationerar sig nära gränsen till Gaza. Foto: Aris Messinis, AFP/TT

Experten: Ingen tidspress för israelisk markinvasion

Uppdaterad
Publicerad

Israel har beordrat 1,1 miljoner palestinier i norra Gaza att evakuera söderut inom 24 timmar, vilket kan tolkas som att en markoffensiv är nära. Men enligt Anders Ekholm, expert på israelisk krigsstrategi, har militären ingen tidspress.

– Just nu handlar det om att forma stridsfältet till egen fördel. För IDF handlar det om att få bort så många civila som möjligt.

Det var under fredagsmorgonen som Israel meddelade FN att över en miljon människor i Gaza City ska evakuera till de södra delarna av Gazaremsan. Uppmaningen sker för invånarnas ”egen säkerhet” eftersom ”omfattande militära operationer” kommer att äga rum i området de kommande dagarna, uppgav militären.

Enligt Anders Ekholm, överstelöjtnant på försvarshögskolan och expert på israelisk krigsstrategi, är Israel motvilliga till att ge sig in i Gaza på marken då Hamas har en stor fördel i den terrängen.

– Man måste först öka sina egna odds innan man ger sig in i den mardrömslabyrint som det är att gå in på marken.

Han menar att den israeliska försvarsmakten IDF egentligen inte har någon tidspress för själva markinvasionen.

– Just nu handlar det om att forma stridsfältet till egen fördel. För IDF handlar det om att få bort så många civila som möjligt.

Kritiken mot Israel växer

Cirka ett dygn efter evakueringsordern utfärdades, rapporterade Israels försvarsmakt att man låter civila fly norra Gaza på säkra vägar fram till klockan 16:00 i dag lokal tid, 15.00 svensk tid.

Trots förlängningen av tidsfristen så växer kritiken mot Israel i världen, och det finns ett stort antal varningar kring hur landet ska sköta markoffensiven.

– Till exempel säger USA:s president Joe Biden i sitt tal att demokratier måste strida för att upprätthålla internationell rätt. Vi vet redan om att strider i stadsmiljö är otroligt kostsamt i civila människoliv, säger Anders Persson, Israelexpert och statsvetare på Linnéuniversitetet.

Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden och den humanitära nöden är redan stor.

Enligt FN kommer evakueringen vara omöjlig att genomföra utan enorma humanitära konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.