Hamilton vill stoppa odemokratiska länder i ESC

Uppdaterad
Publicerad

Azerbajdzjan är en omdebatterad ESC-arrangör. Flera europeiska tv-bolag vill nu att odemokratiska länder ska uteslutas ur EBU.

EBU, den europeisk samarbetorganisationen för Public service-bolag, håller på att ta fram en värdegrund för sina medlemsländer. Den syftar till att utesluta de länder som inte lever upp till organisationens demokratikriterier, avslöjade SVT:s vd Eva Hamilton i Gomorron Sverige i morse.

Avslöjandet kom när Eva Hamilton diskuterade problemen med att årets tävling går av stapeln i Azerbajdzjan. Ett land som många ser som en diktatur.

Eurovision Song Contest 2012

– När muren föll kom en massa regeringsstyrda öststatsbolag in i EBU, och man tog kritiklöst emot alla medlemmar. Plötsligt sitter man där med Azerbajdzan, och en lång rad tvivelaktiga regimer och tvivelaktiga tv-bolag. Det här har vi reagerat kraftigt emot inom den nordiska gruppen. Vi hade möte i Oslo så sent som för en månad sedan med BBC, de tyska bolagen och Österrike, för att få till stånd en värdegrund inom EBU. Vilka ska få vara medlemmar eller inte? säger Eva Hamilton.

Azerbajdzjan inte självklar

På programledarens fråga om vilka länder hon skulle vilja ha bort säger hon att Azerbajdzjan inte är en självklar medlem.

En värdegrund kommer att antas i juni – men  Eva Hamilton tror inte att det är realistiskt att länder kommer att uteslutas ur EBU.

– Nu i juni kommer vi att få igenom en sådan värdegrund. Men nästa steg är att peta ut dem som inte hör hemma där, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet