”Det är första gången vi hör talas om det här”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska ESC-delegationen kände inte till det påstådda terrorhotet mot ESC i Baku, säger Christer Björkman.

Christer Björkman ansvarade för den svenska ESC-delegationen på plats i Baku, Azebajdzjan. De fick ingen information om att arrangören skulle ha stoppat ett terrordåd i anslutning till Schlager-EM i helgen, och gripit 40 personer.

– Det är första gången vi hör talas om den här incidenten. Däremot har EBU fått kontinuerliga updateringar av arrangören under våren, säger han till Kulturnyheterna.

Eurovision Song Contest 2012

Vad säger du om att ni inte hört talas om det här hotet tidigare?

– Jag har ingen åsikt om det. Den enda åsikten jag har är att Azerbajdzjan gav skriftliga garantier om att de skulle garantera säkerheten för alla där, och det höll de. Det är det viktiga egentligen.

Kritiker tvivlar på om de azeriska myndigheterna talar sanning. Man menar att det här kan vara ett sätt att tysta oppositionen. Har du några tankar om det?

– Det kan jag inte ens göra en bedömning av. Spekulationer är hopplöst, jag kan bara se att det hände inget när vi var där, därmed har de uppfyllt det de har lovat.

När ESC anordnades i Düsseldorf 2011 fanns det också hot riktade mot finalen. 

-  Det uppstår ofta hotbilder kring sådana här stora internationella evenemang. Man måste ta det på största allvar, det är en av de viktigaste sakerna för EBU att kunna garantera säkerhet för artister och delegationer. Det måste vi ta med oss när vi ska arrangera ESC nästa år, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet